Citróny sa v našej kuchyni bežne používajú. Možno vás však nenapadlo, že sa dajú pripraviť aj inak, ako ste zvyknutí. Nakladané citróny sú však veľmi zaujímavou pochúťkou a ak ste ich ešte nemali, mali by ste to napraviť! Ak sa ich chystáte pripraviť doma, vždy používajte citróny, ktoré nie sú chemicky ošetrené.
Čo budete potrebovať?
Na základný recept na nakladané citróny budete potrebovať:
Potrebujete: 7 citrónov
1 polievkovú lyžicu cukru
1 šálku soli
1 čajovú lyžičku korenia
Najprv umyte citróny horúcou vodou. Pripravte si vypláchnutú nádobu na džem. Potom si pripravte citróny – buď ich nakrájajte na šestiny, alebo na hrubšie plátky. Jeden si však odložte bokom a vytlačte z neho šťavu, budete ju ešte potrebovať. Potom začnite vrstviť: Na dno nádoby dajte soľ, potom vyžmýkaný citrón, potom všetky plátky citróna a všetko posypte cukrom, soľou a korením. Nakoniec nalejte vytlačenú citrónovú šťavu. To je všetko. Potom už zostáva len odložiť nádobu na 1 až 3 mesiace.
Ako sa nakladané citróny používajú?
Najmä v stredomorskej kuchyni sú veľmi obľúbené. Môžete ich nakrájať a zmiešať s koreninami, pridať do jogurtov, dresingov alebo šalátov. Sú skvelou ozdobou toastov alebo dezertov. Môžete ich pridať k rybám alebo jahňacine, ale aj do jedál, kam by ste inak dali citrónovú šťavu. Sú tiež skvelé do koktailov.
Nakladané citróny na čaj
Budete potrebovať malú nádobu so skrutkovacím uzáverom s objemom 300-350 ml, 2-3 citróny a cukor. Citróny nakrájajte na plátky hrubé maximálne pol centimetra. Môžete pridať aj zázvor, kardamón a klinčeky. Keď máte všetko pripravené, dajte na dno nádoby cukor, plátky citróna, zázvor, korenie a cukor. Vrstvite, kým nebude nádoba plná. Citróny môžete aj vyžmýkať, musia pustiť šťavu. Nechajte ich v chladničke do nasledujúceho dňa. Potom ich môžete kedykoľvek vybrať a použiť do čaju alebo zaváraniny, prípadne ich len zaliať horúcou vodou a uvariť z nich priamo čaj.
Existuje mnoho spôsobov nakladania citrónov
Základným receptom to však nekončí. Citróny sa nakladajú s rôznymi koreninami, v rôznych variáciách. Môžete experimentovať s exotickým korením alebo pridať škoricu. Je to len na vás.