Čo dokážu datle, ak ich začnete jedávať presne v tomto čase

datle
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Datle majú najsilnejší účinok proti parazitom. Bojujú proti kvasinkám, plesniam, hubám, ťažkým kovom, baktériám a vírusom. Výborne chutia a sú veľmi výživné.

Datle zvyčajne jeme len na Vianoce, hoci sú výborným zdrojom vlákniny, prírodných cukrov a mnohých vitamínov a minerálov. Obsahujú však veľa kalórií, preto si dávajte pozor na množstvo. Hoci sú najlepšie čerstvé, najčastejšie sa konzumujú sušené. Môžete ich jesť kedykoľvek bez tráviacich ťažkostí. Telo uvoľňuje špecifické tráviace enzýmy a tiež rozpoznáva typ potrebných enzýmov podľa pomeru makroživín – sacharidov, bielkovín a tukov v potrave.

Na raňajky

Na raňajky si dajte sladké datle, sacharidy sa v tele strávia a do tela dostanete aj vlákninu, ktorá vás zasýti na dlhšiu dobu.

Keď pocítite hlad

Datle zaženú hlad pred a po večeri. Kombinácia vlákniny a cukru umožní pomalšie zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Dajte si ich s arašidovým maslom. Dodáte telu vlákninu, sacharidy a bielkoviny, nebudete hladní a budete plní energie.

Pred tréningom

Napriek vysokému obsahu cukru arašidy nezvyšujú hladinu cukru v krvi ako mnohé iné potraviny. Obsahujú typ sacharidov s pomalým uvoľňovaním, ktoré umožňujú stály prísun energie. Dajte si 2 až 4 datle 30 až 60 minút pred tréningom, aby ste mali dostatok energie a lepší výkon.

Pozitívny účinok datlí

  • na zápchu
  • dobré pre kosti
  • regulujú krvný tlak
  • zlepšujú zdravie srdca
  • zmierňujú zápaly
  • podporuje funkciu nervov
  • priaznivo pôsobí na vlasy a pokožku
  • pomáha pri problémoch so spánkom

Pozor na syndróm dráždivého čreva a intoleranciu sacharidov

Ak trpíte syndrómom dráždivého čreva, nejedzte datle, pretože máte problémy s dostatočným trávením jednoduchých cukrov. U pacientov s intoleranciou sacharidov sa nestrávené cukry metabolizujú baktériami v hrubom čreve na nasýtené mastné kyseliny s krátkym reťazcom, čo vedie k plynatosti, nadúvaniu a žalúdočným ťažkostiam.

Nejedzte datle ani po výdatnom jedle

Datle obsahujú veľa vlákniny a ich trávenie trvá dlho. Ak budete jesť datle po veľkom obede, bude vám ťažko, nebudete sa cítiť dobre a budete mať nedostatok energie. Hoci je to zriedkavé, niektorí ľudia môžu byť citliví alebo alergickí aj na datle. Obsahujú cukrový alkohol známy ako sorbitol, ktorý môže u niektorých ľudí spôsobiť hnačku.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *