Čo je biela penová usadenina viditeľná na povrchu medu? Je to znak toho, že sa výrobok pokazil? Alebo máte podozrenie, že výrobca doň pridal konzervačné látky, aby predĺžil jeho trvanlivosť? Nič také.
Med je už po stáročia uznávaný ako neuveriteľne cenný zdravotný produkt, ktorý je cenený na celom svete. Starí ľudia ho považovali za elixír života a nektár bohov. Niektoré zdroje uvádzajú, že je to jediná potravina, ktorá sa nikdy nekazí. V gruzínskom Tbilisi sa našiel med starý 5500 rokov, čo môže byť dôkazom tejto skutočnosti. Čo teda znamená biela škvrnitosť, ak nie je výsledkom prestarnutia, ako by sa dalo predpokladať?
Biely povlak (biela pena) na mede. Čo znamená?
Nebojte sa, biely povlak na mede neznamená, že je výrobok pokazený. Ako popisujú odborníci z webu Skarbyroztocza.com, med sa získava z plástov pomocou odstredivky. V dôsledku odstreďovania sa med výrazne prevzdušní a vzduchové bubliny zadržané v hustej patoke (patoka je tekutý včelí med, očistený od vosku, stekajúci z rozdrvených plástov alebo odstredený) nemôžu uniknúť na povrch.
„Takto vzduch uzavretý v mede počas kryštalizácie, t. j. prechodu zo stavu patoky do krupice, spôsobuje efekt zmeny farby alebo infiltrácie.Toto je obzvlášť viditeľné v tmavých a rýchlo kryštalizujúcich medoch, v ktorých prevažuje glukóza.Takéto sfarbenie sa nazýva eflorescencia, ktorá nadobúda najrôznejšie abstraktné tvary.- si môžeme prečítať na webovej stránke skarbyroztocza.com.
Môže byť med s bielym povlakom škodlivý?
Biela pena môže tiež naznačovať prítomnosť kvasiniek v mede. Hoci to znie desivo, odborníci obavy rýchlo rozptýlia. Podľa informácií zo stránky Skarbyroztocza.com je prítomnosť kvasiniek v mede pozitívnym znakom. Dokazuje, že med je stále biologicky aktívny a nebol podrobený zbytočným a škodlivým tepelným procesom. Kvasinky spotrebujú glukózu a zanechajú charakteristickú penu.
Odborníci odporúčajú, aby ste sa pri výbere medu neriadili len estetikou, ktorá môže ovplyvniť naše dojmy. Biela pena a povlak, ktoré sa objavujú na mede, sú dôkazom pravosti produktu. Ak by nás niečo malo znepokojovať, tak je to dlhotrvajúca tekutá konzistencia medu, ktorá môže naznačovať pridávanie látok, ktoré ničia jeho zdravotné vlastnosti.