Čoskoro budeme piť mlieko zo švábov. Je to superpotravina budúcnosti?

cockroach gb2b53210d 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Šváby rozhodne nechceme vidieť v našich kuchyniach. Ukazuje sa, že čoskoro ich môžeme mať aj my. Aj keď v trochu inej podobe, uvádza portál Gazeta

Hoci schválenie nových druhov hmyzu na výrobu potravín zo strany EÚ sa pred niekoľkými mesiacmi dostalo na titulné stránky novín, v skutočnosti už roky jeme hmyz. V práškovej forme slúži ako farbivo a konzervačné látky. Príkladom je košenila alebo šelak, ktoré sa vyrábajú z lariev.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na dnes: Pondelok 8.september 2025

Šváby popri chaste a bazových bobuliach

Ukazuje sa, že šváby, konkrétne druh Diploptera punctata, sa v blízkej budúcnosti pridajú k úctyhodnej skupine hmyzu, ktorý bude na našom jedálnom lístku. Tým sa však prekvapenia nekončia. Vedci sa domnievajú, že mlieko produkované z tohto hmyzu je superpotravina, skutočná výživová bomba.

Medzi takéto potraviny dnes patria okrem iného bobule goji, chia semienka, tekvicové semienka, guarana, acerola, spirulina, pyré alebo bazové bobule. Čo robí karalové mlieko takým „super“? Podľa vedcov je štyrikrát výživnejšie ako kravské mlieko a je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a bielkovín.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Takto veľa ľudí nabíja telefón. Je to veľká chyba, ktorá ničí batériu

Šváby potravou budúcnosti?

Vďaka svojim vlastnostiam sa predpokladá, že švábie mlieko bude potravou budúcnosti. Bude totiž spĺňať výživové potreby väčšieho počtu ľudí ako spomínané kravské mlieko, ktoré je v súčasnosti najobľúbenejšie. Populácia Zeme rastie alarmujúcim tempom, preto sa predpokladá, že tento produkt ochráni mnoho ľudí pred hladom.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Na Slovensku sa šíri nový podvod: Hlas v telefóne bude znieť ako vaša mama či babička!

Určite je jednoduchšie predstaviť si takéto jedlo u obyvateľov iných národov, kde je hmyz na tanieroch denným chlebom, napríklad v Thajsku alebo vo Vietname. Poliaci budú dosť ťažko prehltávať myšlienku, že by mali prehĺtať mlieko z hmyzu, nehovoriac o samotných šváboch. Tie v našich kuchyniach vidieť nechceme. Zmení sa to? To ukáže čas.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *