Šváby rozhodne nechceme vidieť v našich kuchyniach. Ukazuje sa, že čoskoro ich môžeme mať aj my. Aj keď v trochu inej podobe, uvádza portál Gazeta
Hoci schválenie nových druhov hmyzu na výrobu potravín zo strany EÚ sa pred niekoľkými mesiacmi dostalo na titulné stránky novín, v skutočnosti už roky jeme hmyz. V práškovej forme slúži ako farbivo a konzervačné látky. Príkladom je košenila alebo šelak, ktoré sa vyrábajú z lariev.
Šváby popri chaste a bazových bobuliach
Ukazuje sa, že šváby, konkrétne druh Diploptera punctata, sa v blízkej budúcnosti pridajú k úctyhodnej skupine hmyzu, ktorý bude na našom jedálnom lístku. Tým sa však prekvapenia nekončia. Vedci sa domnievajú, že mlieko produkované z tohto hmyzu je superpotravina, skutočná výživová bomba.
Medzi takéto potraviny dnes patria okrem iného bobule goji, chia semienka, tekvicové semienka, guarana, acerola, spirulina, pyré alebo bazové bobule. Čo robí karalové mlieko takým „super“? Podľa vedcov je štyrikrát výživnejšie ako kravské mlieko a je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a bielkovín.
Šváby potravou budúcnosti?
Vďaka svojim vlastnostiam sa predpokladá, že švábie mlieko bude potravou budúcnosti. Bude totiž spĺňať výživové potreby väčšieho počtu ľudí ako spomínané kravské mlieko, ktoré je v súčasnosti najobľúbenejšie. Populácia Zeme rastie alarmujúcim tempom, preto sa predpokladá, že tento produkt ochráni mnoho ľudí pred hladom.
Určite je jednoduchšie predstaviť si takéto jedlo u obyvateľov iných národov, kde je hmyz na tanieroch denným chlebom, napríklad v Thajsku alebo vo Vietname. Poliaci budú dosť ťažko prehltávať myšlienku, že by mali prehĺtať mlieko z hmyzu, nehovoriac o samotných šváboch. Tie v našich kuchyniach vidieť nechceme. Zmení sa to? To ukáže čas.
