Dávate tieto potraviny do mrazničky? Pozor na chybu, ktorá vás stojí zdravie

mraznicka setrenie elektriny
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pomocou tohto zariadenia môžeme dlhodobo skladovať čerstvé potraviny. Do mrazničky zvyčajne ukladáme sezónne ovocie alebo mäso a rovnako často ich tam dávame vo vreckách. Ukazuje sa, že je to vážna chyba.

Jednoduchšie to už nejde, a ak sme nakúpili príliš veľa potravín, jednoducho ich vložíme do mrazničky a máme hotovo. Ste si však istí? Samotný proces mrazenia má mnoho výhod a úspora času a dlhá trvanlivosť je to najlepšie, ak sme zaneprázdnení. Sú na to najlepšie plastové vrecká?

Mrazenie v sáčku?

Mnohí z nás – pri príprave mrazených potravín – siahajú po plastových vrecúškach a zásuvky mrazničky sú neskôr plné dobrôt až po okraj. Zdá sa, že je to najrozumnejšia voľba, pretože iné plasty by mohli pri nízkych teplotách prasknúť, čo nechceme. Tento spôsob je rýchly a úsporný, ale je najlepší pre naše zdravie?

Pri zmrazovaní potravín je dôležité, aby boli uzavreté. To je zárukou, že sa zachová chuť a vlastnosti výrobkov. Ukazuje sa, že fólia v tomto smere funguje zle, takže zmrazené potraviny môžu zmeniť svoju konzistenciu alebo zvláštne zapáchať. Niekedy sa výrobky do mrazničky vkladajú v prepravných vreckách, čo je tiež trestuhodná chyba. Baktérie a nečistoty na nich môžu nielen negatívne ovplyvniť proces mrazenia, ale aj preniknúť do potravín, čo sa prejaví na našom zdraví.

Opätovné zmrazovanie v kartónoch od zmrzliny

Určite každý aspoň raz použil nádoby na zmrzlinu na zmrazovanie. Sú vzduchotesné a rovnako často v nich vydržia predtým pripravené potraviny, takže čo viac si priať! Ukazuje sa, že ani táto prax nemá na potraviny pozitívny vplyv. Umiestnením teplého jedla do plastu sa uvoľňujú mikroplasty, ktoré sú nebezpečné pre naše zdravie. V dôsledku toho sa mení chuť potravín a ich hodnota, čo nie je výživné a stáva sa škodlivým.

Obzvlášť dôležité je neuchovávať mäso alebo mliečne výrobky v plastových vreckách alebo krabičkách, pretože sa na nich množia baktérie E. coli a salmonely. Po ich požití vedú k vážnym tráviacim problémom.

V čom mám potraviny zamraziť?

Málokto vie, že existujú špeciálne nádoby na zmrazovanie potravín, ktoré sú pohodlné a bezpečné. Vďaka nim sa k potravinám nedostane vzduch, a to je veľmi dôležité, pretože pod jeho vplyvom sa začínajú tvoriť hnilobné procesy. Dôležité je uvádzať na zmrazených potravinách dátum, aby sme vedeli, kedy ich máme spotrebovať. Maximálna doba zmrazenia je jeden rok za predpokladu, že výrobky sú vo vhodných nádobách a vreckách.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *