Hoci guláš tradične patrí do maďarskej kuchyne, aj v našich domácnostiach si získal značnú obľubu, a to až takú, že ho mnohí ľudia považujú za svoj. Každý Slovák si z času na čas rád pochutná na tejto pochúťke. To však neznamená, že každý vie pripraviť guláš tak, ako by sa mal.
Čo by ste nemali vynechať
V prvom rade by ste mali siahnuť po kvalitnom a chutnom mäse. Ideálne je hovädzie mäso, ktoré doplníte správnym zaváraním. Siahnite napríklad po zadnom stehne, ktoré gulášu dodá správnu silu a chuť. Môže sa však stať, že vám hovädzie mäso nechutí.
V takom prípade siahnite po bravčovom pliecku. Toto mäso nie je také tvrdé a napriek tomu zostáva šťavnaté. Z mäsa by ste mali odrezať šľachy a kosti, umyť ho, osušiť a nakrájať na približne trojcentimetrové kúsky. Mäso by sa malo pred prípravou osoliť, okoreniť a nechať odpočívať.
Na vytvorenie správnej chuti guláša budete potrebovať korenie, najmä bobkový list, nové korenie a majoránku. Nemala by chýbať cibuľa, cesnak a paradajkový pretlak. Mnoho ľudí robí chybu, keď mäso a cibuľu smaží na rastlinnom oleji. To je neprípustné. Jedinou správnou voľbou je bravčová masť.
V hrnci by malo byť značné množstvo cibule, dokonca pol kilogramu. Nezabudnite ju posypať korením a poriadne osmažiť. Nechajte ju zhnednúť a rozvinúť korenie. Potom hrniec prikryte a nechajte mäso pracovať. Uvoľní sa z neho šťava, ktorá bude skvelým základom pre guláš. Keď je to hotové, zalejte mäso ďalším množstvom vody, ale len niekoľko centimetrov nad mäso. Prikryte a varte tri hodiny.
Ako by sa mal guláš zahusťovať
Naozaj dobrý guláš by sa nikdy nemal zahusťovať vecami, ktoré sa na tento účel často používajú. Naozaj nesiahajte po múke alebo chlebe. Dobre pripravený guláš zahusťovanie nepotrebuje, preto doň dajte toľko cibule, ktorá guláš rozvarí a poriadne zahustí. Samozrejme, s vodou to nesmiete preháňať a nesmiete jej dať príliš veľa.
Ak predsa len potrebujete guláš zahusťovať, siahnite po zemiakoch. Tie obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý dodá gulášu príjemnú konzistenciu. Dvadsať minút pred koncom varenia stačí do guláša nastrúhať zemiaky na čo najjemnejšie kúsky.
redakcia Plénum.sk