Dedkov trik brúsenie noža o kraj hrnčeka. Bude krájať ako nový

noz
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Tupý nôž je hotové nešťastie, pohroma. A ako sa hovorí, skôr si ublížite nožom tupým ako ostrým. Akými všetkými neuveriteľnými spôsobmi navrátiť nožu jeho pôvodnú ostrosť?

Nie je nôž ako nôž

Nôž je predmet, ktorý nás sprevádza každým dňom. A nie je väčšieho utrpenia, než keď krája zle. Preto sa do nožov nebojte zainvestovať. Nemusíte veriť všetkému a vypovedať kvôli sade nožov z teleshoppingu stavebko, ale pár rád by tu bolo. Voľte nože vykované, nie vysekávané.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zbavte sa mravcov v záhrade. Stačí na nich nasypať toto z kuchyni

Tie lepšie slúžia a menej sa tupia. Samozrejme musia byť vyrobené z nerezovej ocele, ale to vám veľmi nepovie, pretože sa budú rovnako líšiť v tvrdosti. A tú si vyberiete podľa účelu noža. Všeobecne však platí, že v každej kuchyni by mal byť menší nôž s rovným ostrím, ktorým nakrájate všetko. Potom ešte jeden menší nôž na čistenie zeleniny a väčší kuchársky nôž s dlhou čepeľou zakončený „kolískou“. Ten oceníte pri porciovaní objemnejších potravín.

Čím nože ostriť?

Na začiatok uvedieme rozdiel medzi ostrením a brúsením. Ostrenie môžete vykonávať ľubovoľne často, ide o zarovnanie mikroskopických trhliniek v čepeli. Brúsenie je hlbší zásah, odoberá časť ocele z noža a môže sa vykonávať maximálne dvakrát za rok. Vás sa bude týkať ostrenia. Na to ideálne využite brúsik, prípadne ocieľku, aj keď ocieľkou nedokáže ostriť ledakdo. Každopádne s tutoriálmi na internete si pokojne trúfnite. Ale teraz sa určite trasiete na tie domáce „babské“ rady, ako nôž naostriť. Ideme na to.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Postrek ovocných stromov a kríkov parafínovým olejom. Ako to správne urobiť?

Keramický hrnček

Túto frajerinu ovládali a niekedy ešte ovládajú dedkovia. Budete potrebovať keramický hrnček, ktorý má neglazovaný vystúpený rantlu zvonku na dne. Takže hrnček postavte hore nohami na linku a prejdite niekoľkokrát jednou stranou čepele po hrubom neglazovanom okraji pod uhlom 20 °. Potom zopakujte aj na druhej strane. Dá sa použiť aj dno keramického taniera.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najnovší prieskum politických strán: Matovič, Danko či SaS-ka by nemali šancu v parlamente

Schody

Potrebujete kamenné alebo betónové. Nesmú byť obložené drevom alebo pokladané plávajúcou podlahou či kobercom. Opäť stačí nožom naplocho z jednej a druhej strany niekoľkokrát prejsť po hrane schodu. A je to.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *