Tupý nôž je hotové nešťastie, pohroma. A ako sa hovorí, skôr si ublížite nožom tupým ako ostrým. Akými všetkými neuveriteľnými spôsobmi navrátiť nožu jeho pôvodnú ostrosť?
Nie je nôž ako nôž
Nôž je predmet, ktorý nás sprevádza každým dňom. A nie je väčšieho utrpenia, než keď krája zle. Preto sa do nožov nebojte zainvestovať. Nemusíte veriť všetkému a vypovedať kvôli sade nožov z teleshoppingu stavebko, ale pár rád by tu bolo. Voľte nože vykované, nie vysekávané.
Tie lepšie slúžia a menej sa tupia. Samozrejme musia byť vyrobené z nerezovej ocele, ale to vám veľmi nepovie, pretože sa budú rovnako líšiť v tvrdosti. A tú si vyberiete podľa účelu noža. Všeobecne však platí, že v každej kuchyni by mal byť menší nôž s rovným ostrím, ktorým nakrájate všetko. Potom ešte jeden menší nôž na čistenie zeleniny a väčší kuchársky nôž s dlhou čepeľou zakončený „kolískou“. Ten oceníte pri porciovaní objemnejších potravín.
Čím nože ostriť?
Na začiatok uvedieme rozdiel medzi ostrením a brúsením. Ostrenie môžete vykonávať ľubovoľne často, ide o zarovnanie mikroskopických trhliniek v čepeli. Brúsenie je hlbší zásah, odoberá časť ocele z noža a môže sa vykonávať maximálne dvakrát za rok. Vás sa bude týkať ostrenia. Na to ideálne využite brúsik, prípadne ocieľku, aj keď ocieľkou nedokáže ostriť ledakdo. Každopádne s tutoriálmi na internete si pokojne trúfnite. Ale teraz sa určite trasiete na tie domáce „babské“ rady, ako nôž naostriť. Ideme na to.
Keramický hrnček
Túto frajerinu ovládali a niekedy ešte ovládajú dedkovia. Budete potrebovať keramický hrnček, ktorý má neglazovaný vystúpený rantlu zvonku na dne. Takže hrnček postavte hore nohami na linku a prejdite niekoľkokrát jednou stranou čepele po hrubom neglazovanom okraji pod uhlom 20 °. Potom zopakujte aj na druhej strane. Dá sa použiť aj dno keramického taniera.
Schody
Potrebujete kamenné alebo betónové. Nesmú byť obložené drevom alebo pokladané plávajúcou podlahou či kobercom. Opäť stačí nožom naplocho z jednej a druhej strany niekoľkokrát prejsť po hrane schodu. A je to.