Banány sú obľúbeným ovocím, ktoré si získalo priazeň mnohých ľudí vďaka svojej sladkej chuti a exotickému vzhľadu. Spôsob ich konzumácie je však veľmi dôležitý, keď sme v spoločnosti. Prečítajte si, ako jesť banány.
Zvyčajne, keď siahneme po tomto ovocí, otvoríme šupku a jednoducho odhryzneme viac kúskov banánu bez toho, aby sme mysleli na pravidlá slušného správania. Ukazuje sa, že tým ich konzumujeme rovnakým spôsobom, ako to kedysi robili naši predkovia, opice. Nikto predsa nechce dopadnúť ako to zle asociované zviera….
Ako jesť banán bez toho, aby ste vyzerali ako opica?
Pravidlá savoir-vivre hovoria, že banán sa má jesť príborom, t. j. nožom a vidličkou, a na tanieri. Mnohým sa táto informácia môže zdať zábavná, ale vo svete kultivovaných ľudí nie je miesto pre opičie vyvádzanie. Keď sa na slávnostných podujatiach podáva na stôl ovocie alebo zákusky s banánmi, môžu sa jesť len vidličkou. Spôsob konzumácie by sa mal prispôsobiť forme pokrmu a o vhodný príbor sa postará personál miesta konania podujatia. Vyhnete sa tak faux-pas a nelichotivým názorom na nás.
Ako by sa malo podávať ovocie?
Keď ste pozvaní na významnú príležitosť alebo oslavu, oplatí sa vedieť, ako správne jesť ovocie. Dôležitý je potom spôsob ich podávania. Nasledujúce ovocie môže byť nakrájané na kocky alebo plátky:
- ananásy;
- marhule;
- hrušky;
- kivi;
- melóny;
- melóny.
Menšie druhy, ako sú čerešne alebo ríbezle, by sa mali podávať so stopkami, pretože sa potom ľahšie ukladajú na tanier. Na druhej strane bobuľové ovocie alebo maliny sa podávajú bez stopiek a v porciách, napr. v pohároch. Jahody sa môžu krájať na plátky alebo podávať ako čučoriedky. Dôležitý je aj príbor, ktorý sa používa na ich podávanie a ktorý by mal obsahovať veľkú lyžicu a vidličku, ako aj doplnky, napríklad šľahačku.
Správne jedenie ovocia podľa pravidiel savoir-vivre
Kultúrne jedenie podávaného ovocia je kľúčom k bezchybnému správaniu. Všetky, ktoré sú už nakrájané, sa jedia lyžicou a vidlička sa používa len na pridržanie väčších kusov ovocia. Na druhej strane, keď je bezpodmienečne nutné ich nakrájať, robíme to nožom a jeme ich vidličkou. Je dôležité pamätať na to, že ovocie sa nemá naberať na hroty vidličky, ale naberať. Ak pri jedení narazíte na kôstku (napr. z citrusového ovocia), nenápadne ju odložte na stranu taniera a nevypľujte ju. Drobné ovocie sa konzumuje čajovou lyžičkou.