Chodíte do obchodu len dvakrát týždenne? Možno ušetríte veľa času, ale len zriedka si pochutnáte na čerstvom pečive. To sa však môže zmeniť. Vyskúšajte tento trik na gumené rožky. Budú opäť chutné.
Obľúbené veľkonočné jedlá a víťazstvo nad Turkami
Vedeli ste, že rožky sú s nami už stovky rokov? V starých kronikách sa našli záznamy, ktoré potvrdzujú, že toto dnes veľmi obľúbené pečivo sa používalo už v 10. storočí. Podľa kláštornej kroniky z 10. storočia sa práve v tom čase rolády používali ako veľkonočné jedlo.
Tradičná forma zakriveného rožka má tiež historické korene. Viedenský pekár upiekol túto formu rolády v roku 1683. V tom čase bolo hlavné mesto dnešného Rakúska obliehané Turkami. Na oslavu odrazenia ich útoku a celkového víťazstva nad Osmanskou ríšou sa pekár rozhodol dať rožkom tento tvar.
Škrob mení štruktúru
Ak si prinesieme domov rožky a rozhodneme sa ich krásne naaranžovať na obálku alebo do prútenej misy, čoskoro budeme sklamaní. Takto môžu byť rožky ponechané len veľmi krátko. Neskôr sa rýchlo vysušia a škrob obsiahnutý v pečive zmení jeho štruktúru. Už po niekoľkých hodinách máte namiesto dobrej pochúťky len hubu, podrážku.
Ani vo vrecku, ani v chladničke
Chcete čerstvý rožok? Potom ho rozhodne nenechávajte v plastovom vrecku. Urýchlite tým tvorbu plesní a nežiaduce patogény sa na chutný chlieb len tak hrnú. Zabudnúť by ste mali aj na miesto v chladničke. Práve tu rohlík absorbuje všetky nežiaduce pachy a usídli sa v ňom vlhkosť.
Nech žije plátno alebo chlebník
Najlepší spôsob, ako uchovať chlieb, je uložiť ho do pevne utkanej utierky a umiestniť ho na chladné a tmavé miesto. Plátenné vrecko zabezpečí, že chlieb nevyschne. Môže dýchať. Vhodný je aj drevený chlebník. Pravidelne ju udržiavajte čistú a zbavenú zvyškov potravín. Mole a plesne nemajú šancu.
Ak chodíte nakupovať len niekoľkokrát do týždňa, vložte rožok do mrazničky hneď, ako ho dostanete domov. Takto budú rožky vždy čerstvé.