Káva je veľmi obľúbený nápoj, ktorý má aj množstvo výhod. Okrem toho, že nám dodáva potrebnú energiu, môže mať pozitívny vplyv aj na naše zdravie. Viaceré štúdie už preukázali, že káva obsahuje zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na fungovanie ľudského organizmu.
Je prospešná v mnohých ohľadoch
Nie je však káva ako káva. Samotný nápoj je chutný, ale ľudia majú tendenciu ho rôzne ochucovať, buď mliekom, alebo cukrom. To, samozrejme, nie je ideálne, pretože sa tým mnohé výhody menia na nevýhody.
Nie je však pravda, že do kávy nemôžeme nič pridať, aby sme zlepšili jej chuť. Naopak, nájdeme veľmi zaujímavú prísadu, ktorou si môžete kávu ozvláštniť. A to nie je všetko. Káva tak získa nový rozmer z hľadiska zdravia.
Nie je to nič iné ako škorica. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Diabetes Care dokáže práve toto korenie znížiť hladinu zlého cholesterolu o neuveriteľných 27 %. Dlhodobá konzumácia škorice potom zníži hladinu cukru v krvi až o tridsať percent. Podľa vedcov má práve škorica preventívny účinok proti vzniku cukrovky. Korenie tiež znižuje systolický a diastolický krvný tlak.
Skvelý účinok proti rakovine
Aby toho nebolo málo, škorica tiež výrazne znižuje riziko vzniku rakoviny. Podľa Národného inštitútu v Indii sa totiž môže pochváliť protizápalovými vlastnosťami. A práve zápaly často vedú k vzniku rakovinových nádorov v tele.
Štúdia uverejnená v časopise Science Heritage Journal uvádza, že škorica znižuje najmä riziko vzniku rakoviny prsníka a pľúc. Práve pri káve sa tento účinok znásobuje, keďže sa zistili aj podobné vlastnosti.