Keď sa vrátite z nákupu, automaticky dávate do chladničky aj ovocie a zeleninu? Niektorým druhom chladnička nevadí, ale iným to vôbec neprospieva. Ktorú zeleninu radšej skladujete inde a prečo?
Paradajky
Paradajkám sa najlepšie darí na kuchynskej linke alebo na parapete, ideálne na slnku, kde pekne dozrievajú. Akonáhle dáte paradajku do chladničky, zmení sa štruktúra dužiny, paradajka sa stane múčnou a chutí menej prirodzene.
Cesnak a cibuľa
Cibuli a cesnaku najviac prospieva chladné, suché a tmavé miesto. V našich podmienkach je ideálna špajza alebo kuchynská skriňa. Nikdy ich nebaľte do plastových vreciek, cibuľa aj cesnak chcú dýchať. Môžete ich skladovať v košíku alebo v škatuliach určených na skladovanie zeleniny. Výnimkou je jarná cibuľka, tú môžete dať do chladničky.
Zemiaky a sladké zemiaky
Zemiaky a sladké zemiaky tiež potrebujú chladné, suché a tmavé miesto. Ak ich vystavíte slnečnému žiareniu a vlhkosti, zemiaky začnú klíčiť, čo nie je žiaduce, pretože klíčky obsahujú potenciálne škodlivé zlúčeniny.
Kukurica
Ak plánujete kukuricu zjesť o niekoľko dní, bude jej skutočne lepšie v chladničke. Ak sa ju však chystáte skonzumovať do dvoch dní, chladničke sa vyhnite.
Tekvica
Niektoré druhy tekvice uprednostňujú suché, tmavé prostredie s izbovou teplotou. Ide o tekvice s hrubou šupkou – hokkaido, harlekýn, žaluď, maslový orech. Na druhej strane letné tekvice s tenkou šupkou, ako sú cukety, by sa mali určite skladovať v chladničke.
A čo ovocie?
Ideálne je kúpiť čerstvé broskyne, marhule, slivky a čerešne s úmyslom čo najskôr ich zjesť. Samozrejme, môžete ich počas letných mesiacov uložiť do chladničky, ale bude to mať negatívny vplyv na dužinu, štruktúru a v konečnom dôsledku aj chuť.