Slováci stále nevedia, že toto sa do chladničky nesmie dávať

chladnicka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď sa vrátite z nákupu, automaticky dávate do chladničky aj ovocie a zeleninu? Niektorým druhom chladnička nevadí, ale iným to vôbec neprospieva. Ktorú zeleninu radšej skladujete inde a prečo?

Paradajky

Paradajkám sa najlepšie darí na kuchynskej linke alebo na parapete, ideálne na slnku, kde pekne dozrievajú. Akonáhle dáte paradajku do chladničky, zmení sa štruktúra dužiny, paradajka sa stane múčnou a chutí menej prirodzene.

Cesnak a cibuľa

Cibuli a cesnaku najviac prospieva chladné, suché a tmavé miesto. V našich podmienkach je ideálna špajza alebo kuchynská skriňa. Nikdy ich nebaľte do plastových vreciek, cibuľa aj cesnak chcú dýchať. Môžete ich skladovať v košíku alebo v škatuliach určených na skladovanie zeleniny. Výnimkou je jarná cibuľka, tú môžete dať do chladničky.

Zemiaky a sladké zemiaky

Zemiaky a sladké zemiaky tiež potrebujú chladné, suché a tmavé miesto. Ak ich vystavíte slnečnému žiareniu a vlhkosti, zemiaky začnú klíčiť, čo nie je žiaduce, pretože klíčky obsahujú potenciálne škodlivé zlúčeniny.

Kukurica

Ak plánujete kukuricu zjesť o niekoľko dní, bude jej skutočne lepšie v chladničke. Ak sa ju však chystáte skonzumovať do dvoch dní, chladničke sa vyhnite.

Tekvica

Niektoré druhy tekvice uprednostňujú suché, tmavé prostredie s izbovou teplotou. Ide o tekvice s hrubou šupkou – hokkaido, harlekýn, žaluď, maslový orech. Na druhej strane letné tekvice s tenkou šupkou, ako sú cukety, by sa mali určite skladovať v chladničke.

A čo ovocie?

Ideálne je kúpiť čerstvé broskyne, marhule, slivky a čerešne s úmyslom čo najskôr ich zjesť. Samozrejme, môžete ich počas letných mesiacov uložiť do chladničky, ale bude to mať negatívny vplyv na dužinu, štruktúru a v konečnom dôsledku aj chuť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *