Kto zje denne jedno jablko, nechodí k lekárovi. V dobe modernej medicíny sa toto staré príslovie mohlo zdať skôr ako povera, na ktorej je málo pravdy, ale v skutočnosti to tak celkom nie je. Dokonca aj lekári sa zhodujú, že keby ľudia pravidelne konzumovali jablká, mali by oveľa menej práce.
Jablká naozaj pomáhajú
Vedci často poukazujú na zdravotné výhody jabĺk, ktoré sú veľmi bohaté na vlákninu, ktorá viaže zlý cholesterol a odstraňuje ho z tela. A ako vieme, práve cholesterol stojí za mnohými chorobami. Okrem toho jablká obsahujú veľké množstvo vitamínov.
„Zdá sa, že staré príslovie o jablku denne bolo veľmi pravdivé,“ hovorí profesorka zdravej výživy z Univerzity v Readingu Julie Lovegrove. Jablká sú bohaté na vlákninu a zlúčeniny nazývané polyfenoly, ktoré pomáhajú znižovať množstvo LDL cholesterolu v tele.
Vedci z Readingu skúmali prínosy jabĺk v porovnaní s jablkovým džúsom. Zistili, že množstvo kalórií a cukru je v oboch výrobkoch podobné, ale samotné jablká vynikajú veľkou porciou vlákniny, a to 8,5 gramu v porovnaní s 0,5 gramu v jablkovom džúse. Celkové množstvo polyfenolov bolo 990 miligramov v jablkách a len 2,5 miligramu v jablkovej šťave.
Množstvo vitamínov a prospešných látok
„Dve jablká denne, na rozdiel od podobného množstva jablkového džúsu, majú nesporný vplyv na množstvo zdravotných ukazovateľov,“ povedal profesor Lovegrove.
Jablká obsahujú vitamíny A, C, B1, B2, PP a E. Obsahujú tiež fosfor, horčík, jód, železo, selén, draslík a olovo. Vďaka tomu dokáže toto ovocie pôsobiť ako prevencia proti rakovine, pričom zlepšuje pamäť a posilňuje imunitný systém. Vitamíny skupiny B pomáhajú udržiavať nervový systém v dobrej kondícii.
Pravdou však je, že väčšie množstvo jabĺk môže poškodiť zubnú sklovinu. Zuby by ste si preto mali následne vyčistiť. Takisto nejedzte jadierka jabĺk, ktoré obsahujú kyanid a vo väčšom množstve by vám mohli uškodiť.