Drahé maslo viete pri pečení ľahko nahradiť. Robili to už naše babky

maslo papier
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Maslo je jednou zo základných surovín, bez ktorých sa naše vianočné pečenie nezaobíde. Hoci ho už možno nájsť za pomerne prijateľnú cenu, existujú aj iné možnosti, ktoré ho dokážu plnohodnotne nahradiť.

Navyše sú nielen zdravšie. Na takýchto sladkostiach si môžu pochutnať aj tí z nás, ktorí zo zdravotných dôvodov neznášajú laktózu.

Dajte šancu ovocným pyré

Väčšinou ide o rôzne ovocné pyré, ktoré však dokážu nahradiť nielen maslo, ale často aj cukor. Alebo ho aspoň viac či menej eliminujú. Vďaka tomu budú vaše sladkosti nielen lacnejšie a zdravšie, ale aj menej kalorické. A ovocná chuť tomu len prospeje. Takže nie je dôvod nedať tejto možnosti šancu.

Ak chcete pripraviť banánové pyré, jednoducho roztlačte prezretý mäkký banán vidličkou na zamatovo hladkú hmotu. Množstvo masla v recepte potom stačí nahradiť týmto pyré.

Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj jablkové pyré. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a krátko ich povarte, kým nezmäknú. Potom ich len roztlačíte a použijete.

Z tekvice je tiež skvelé pyré. Opäť ju ošúpte, vydlabte, nakrájajte a uvarte. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom do mäkka.

Získali ste tento rok veľa tekvíc, ktoré neviete spracovať? Urobte z nich pyré a zamrazte ich. Môžete ich potom používať celú zimu na výrobu tekvicových krémov a rôznych dezertov. Okrem sladkostí môžete tekvicové pyré použiť aj na prípravu šťavnatých koláčov.

A čo ovocie?

Avokádo je ďalšou možnosťou, ale opäť si musíte vyberať a používať len mäkké kúsky. Ošúpte ho a roztlačte bez ďalšieho varenia. Maslo nahradíte týmto pyré, opäť v pomere 1:1.

Budete s nami súhlasiť, že banán, jablko ani tekvica chuť cukrovinky nepokazia. A avokádo je chuťovo úplne neutrálne.

Maslo môžete nahradiť aj kvalitným hustým jogurtom gréckeho typu alebo cmarmi. Namiesto masla však stačí použiť polovičné množstvo.

Alergici môžu namiesto masla použiť kokosový olej, ktorý podobne ako maslo za studena tuhne.

Samozrejme, nemali by sme zabúdať na širokú ponuku margarínov. Ich používanie však nie je žiadnou novinkou a určite s nimi má skúsenosti každý kuchár.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *