Strúhadlo je úžasný pomocník a na Slovensku asi neexistuje kuchyňa, kde by chýbalo. Každý sa ho nejako intuitívne naučí používať, ale možno budete prekvapení, aké všetky funkcie má.
Tajomná štvrtá strana
Mnoho ľudí napríklad používa len dve strany zo štyroch, a to tie najväčšie. Mnohí ľudia potom ešte vedia používať tú tretiu. Takzvanú štvrtú stranu strúhadla však takmer nikto nepoužíva, pretože netuší, na čo slúži.
Táto strana má zvyčajne len jednu, ale v niektorých prípadoch tri podlhovasté čepele. Tieto čepele pracujú v jednom smere, okrem jednej, ktorá má otvory, ktoré sú prepichnuté a smerujú von po celom obvode.
Táto strana strúhadla je úplne fantastická, keď potrebujete nastrúhať tvrdé, suché potraviny, ktoré sa zmenia na jemný prášok. Takto napríklad pripravíte strúhanku zo starých rožkov. Môžete však strúhať aj chlieb alebo tvrdé syry, napríklad parmezán. To však nie je všetko. Na strúhanie sa výborne hodí aj čokoláda, tyčinky škorice, muškátový oriešok alebo citrónová kôra.
Ako správne používať strúhadlo
Na záver uvedieme niekoľko veľmi užitočných tipov, ako strúhadlo používať. V prvom rade si uvedomte, že je na ňom veľa malých otvorov, ktoré sa upchávajú a ktoré umývačka riadu často umýva veľmi nedokonale. Preto sa odporúča umývať strúhadlo ručne, pomocou kefky. Len naň nepoužívajte špongiu, pretože by sa roztrhlo. Po umytí je dobré nechať strúhadlo vysušiť na vzduchu, pretože použitím handričky by sa mohlo tiež roztrhnúť.
Ak potrebujete nastrúhať maslo alebo mäkšie syry, vložte ich predtým do mrazničky. Len na malú chvíľu. Stvrdnú a nebudú sa toľko lepiť na kov. Je tiež dobré strúhať v rukaviciach, pretože čím väčšou silou strúhate, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si na strúhadle poškodíte prst.