Drahé maslo viete pri pečení ľahko nahradiť. Robili to už naše babky

maslo papier
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Maslo je jednou zo základných surovín, bez ktorých sa naše vianočné pečenie nezaobíde. Hoci ho už možno nájsť za pomerne prijateľnú cenu, existujú aj iné možnosti, ktoré ho dokážu plnohodnotne nahradiť.

Navyše sú nielen zdravšie. Na takýchto sladkostiach si môžu pochutnať aj tí z nás, ktorí zo zdravotných dôvodov neznášajú laktózu.

Dajte šancu ovocným pyré

Väčšinou ide o rôzne ovocné pyré, ktoré však dokážu nahradiť nielen maslo, ale často aj cukor. Alebo ho aspoň viac či menej eliminujú. Vďaka tomu budú vaše sladkosti nielen lacnejšie a zdravšie, ale aj menej kalorické. A ovocná chuť tomu len prospeje. Takže nie je dôvod nedať tejto možnosti šancu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pridajte do prania a vaše uteráky budú mäkké a nadýchané

Ak chcete pripraviť banánové pyré, jednoducho roztlačte prezretý mäkký banán vidličkou na zamatovo hladkú hmotu. Množstvo masla v recepte potom stačí nahradiť týmto pyré.

Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj jablkové pyré. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a krátko ich povarte, kým nezmäknú. Potom ich len roztlačíte a použijete.

Z tekvice je tiež skvelé pyré. Opäť ju ošúpte, vydlabte, nakrájajte a uvarte. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom do mäkka.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Má menej tuku ako kuracie mäso. Jeden z najzdravších druhov mäsa

Získali ste tento rok veľa tekvíc, ktoré neviete spracovať? Urobte z nich pyré a zamrazte ich. Môžete ich potom používať celú zimu na výrobu tekvicových krémov a rôznych dezertov. Okrem sladkostí môžete tekvicové pyré použiť aj na prípravu šťavnatých koláčov.

A čo ovocie?

Avokádo je ďalšou možnosťou, ale opäť si musíte vyberať a používať len mäkké kúsky. Ošúpte ho a roztlačte bez ďalšieho varenia. Maslo nahradíte týmto pyré, opäť v pomere 1:1.

Budete s nami súhlasiť, že banán, jablko ani tekvica chuť cukrovinky nepokazia. A avokádo je chuťovo úplne neutrálne.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nevhodní susedia pre ovocné stromy: Čomu sa v záhrade vyhnúť, aby ste neprišli o úrodu

Maslo môžete nahradiť aj kvalitným hustým jogurtom gréckeho typu alebo cmarmi. Namiesto masla však stačí použiť polovičné množstvo.

Alergici môžu namiesto masla použiť kokosový olej, ktorý podobne ako maslo za studena tuhne.

Samozrejme, nemali by sme zabúdať na širokú ponuku margarínov. Ich používanie však nie je žiadnou novinkou a určite s nimi má skúsenosti každý kuchár.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *