Väčšina Slovákov robí túto chybu pri pečení vanilkových rožkov

vanilkove rozky

Vianoce sa bez vanilkových rožkov ani nezačnú. Aj keď nemáme čas na pečenie a máme čas len na dva druhy sladkostí, vanilkové rožky budú jedným z nich.

Podobne ako pri iných receptoch, aj tie najlepšie sa často dedia z generácie na generáciu. Pomery ingrediencií sú jedna vec, ale rovnako dôležitý je aj postup. Ten môže niekedy pokaziť výsledok aj napriek najkvalitnejším komponentom.

Lámu sa vám rožky?

Niekedy sa vaše rožky lámu. Väčšinou je to preto, že ste cesto miesili príliš dlho. Doslova ste ho spálili horúcimi dlaňami. A ak sa to stane počas spracovania, štruktúra sa po upečení zmení.

Na vine však môže byť aj príliš veľa orechov, príliš veľa múky alebo nekvalitná múka. Je tiež možné, že ste ich namiesto pečenia sušili v rúre. Existuje mnoho nástrah. Ak sa vám cesto drobí ešte za studena, pridajte trochu žĺtka. Dávajte však pozor, aby ste ho neprepiekli.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Jedzte toto a vyplavíte usadeniny z tepien. Nenapadlo by vás, čo to je

Cesto na rožky sa neoplatí dávať do chladničky, ako je to pri iných sladkostiach. Jednak by ste museli čakať, kým maslo povolí, a jednak by sa kvôli zvyšku viac drobilo.

Ostávajú vám v cukre odtlačky prstov?

Stáva sa, že po upečení zostanú na rožkoch odtlačky prstov. S cukrom môže byť problém, ak sa ho snažíte nalepiť na cukrovinky, ktoré sú príliš horúce a sotva vytiahnuté z rúry. Alebo na druhej strane na vychladnuté cukrovinky.

Rolády priamo z rúry sú ešte mastné od rozpusteného tuku. Cukor na nich zvlhne a vytvorí nevzhľadné a nepravidelné usadeniny. Najlepšie je nechať ich 2 až 3 minúty vychladnúť. Nesnažte sa na ne nabaľovať čo najviac cukru. Môžete ich však dvakrát obaliť. Raz po vytiahnutí z rúry a druhýkrát, keď sú studené, pred podávaním.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Európu tieto dni zasiahne extrémne počasie. Tu bude nad 40 stupňov

Mandle namiesto vlašských orechov

A aký recept sa nám osvedčil? Budete potrebovať 150 g hladkej múky, 60 g mletých vlašských orechov alebo mandlí, 100 g masla, 2 lyžice práškového cukru, 2 žĺtky a vanilkový cukor na obalenie. V minulosti sa do cesta používali mandle. Neskôr sa prešlo na vlašské orechy, najmä kvôli ich cene a dostupnosti. A namiesto práškového cukru môžete do cesta použiť vanilkový cukor.

Používajte prsty, nie ruky.

Po vypracovaní cesta ho vytvarujte do tvaru valca. Nakrájajte ho na rovnako veľké kúsky a potom ich v dlani prstami rozvaľkajte do tvaru rožkov. Nie medzi dvoma dlaňami. Vaše valčeky budú potom pekne pravidelné a nebudú na koncoch špicaté. Nehrozí, že by sa tenké špičky v rúre spálili.

Hotové rožky uložte do chladničky ako akékoľvek iné cukrovinky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *