Dubajská čokoláda neprešla testami. Väčšina je toxická pre telo

dubajska cokolada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nemeckí potravinoví inšpektori sa zamerali na dovážanú čokoládu, vrátane populárnej dubajskej čokolády, ktorá si získala obrovskú popularitu na sociálnych sieťach. Kontroly vykonané v Severnom Porýní-Vestfálsku priniesli alarmujúce výsledky – až 96 % testovaných vzoriek neprešlo bezpečnostnými normami.

Nebezpečné zistenia: plesne, alergény a falšované suroviny

Hlavnými problémami bola prítomnosť toxických plesní, nedostatočne označené alergény a hygienické nedostatky vo výrobe. Vo viacerých produktoch sa našli mykotoxíny, látky schopné poškodiť pečeň a obličky, pričom najvyššie koncentrácie boli zaznamenané v čokoládach z Turecka, Spojených arabských emirátov a Jordánska.

Denník Bild upozornil, že v niektorých prípadoch čokoláda neobsahovala ani deklarované mliečne tuky. Okrem toho testy vykonané v Bavorsku a ďalších spolkových krajinách odhalili baktérie spôsobujúce tráviace ťažkosti. Výrobcovia navyše často nahrádzali kvalitné kakaové maslo lacnejšími alternatívami, čo však nebolo správne uvedené na etiketách.

Zatvorenie výrobcu a varovanie spotrebiteľom

Závažné hygienické problémy sa preukázali aj pri výrobe dubajskej čokolády, čo viedlo k zatvoreniu výrobného závodu v Hannoveri. Medzitým v Bádensku-Württembersku úrady už v decembri nariadili stiahnutie čokolády kontaminovanej plesňami.

Nemecké úrady preto dôrazne odporúčajú spotrebiteľom byť obozretní pri nákupe čokolády z krajín mimo EÚ. Výsledky kontrol totiž ukazujú, že viaceré produkty obsahujú nebezpečné látky a alergény, ktoré nie sú správne uvedené na obaloch.

Ako si vybrať bezpečnú čokoládu?

Odborníci radia kupovať čokoládu iba od overených výrobcov a sledovať aktuálne výstrahy týkajúce sa nebezpečných potravín. Spotrebitelia by si tiež mali pozorne čítať etikety a vyhýbať sa produktom, ktoré obsahujú nejasné alebo neúplné informácie o zložení.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *