hmyz cerviky potraviny
Slovensko

EÚ už povolila pridávať červíky aj do chleba, rožkov, syrov či cestovín

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Európska komisia schválila ďalší krok v oblasti využívania hmyzu v potravinárskom priemysle. Od 20. januára je možné pridávať do niektorých potravín prášok vyrobený z celých lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor), ktoré boli ošetrené UV žiarením.

Tento prášok je teraz oficiálne zaradený medzi tzv. nové potraviny, teda potraviny, ktoré sa na území Európskej únie bežne nekonzumovali pred májom 1997, píše portál dnes24.sk

Hmyz ako potravina: Prísna regulácia

Hoci sa konzumácia hmyzu v mnohých častiach sveta považuje za bežnú, v Európskej únii podlieha prísnym pravidlám. Každý nový druh hmyzu, ktorý sa má použiť na ľudskú spotrebu, musí prejsť schvaľovacím procesom Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý hodnotí jeho bezpečnosť.

Prášok z múčnych červov sa nesmie pridávať do ľubovoľných potravín – jeho použitie je presne vymedzené. Môže sa nachádzať napríklad v chlebe, rožkoch, cestovinách, spracovaných zemiakových výrobkoch, syroch či ovocných a zeleninových kompótoch.

Môžeme konzumovať hmyz bez toho, aby sme o tom vedeli?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky musia výrobcovia na obaloch jasne označiť prítomnosť hmyzích ingrediencií. Presný názov, ktorý musí byť uvedený na etikete, je „prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením“.

Rovnaká povinnosť platí aj pre ostatné druhy hmyzu povolené v rámci Únie. Spotrebitelia si tak môžu jednoducho skontrolovať, či sa v danej potravine nachádza hmyz, a rozhodnúť sa, či ju chcú konzumovať.

Riziká a alergické reakcie

Hoci EFSA schválila použitie hmyzích produktov ako bezpečné, upozorňuje na možné alergické reakcie. Ľudia, ktorí sú alergickí na kôrovce (napríklad krevety, homáre, raky) alebo roztoče, môžu reagovať aj na hmyz v potravinách. Preto je povinnosť uviesť túto informáciu na obale v blízkosti zoznamu zložiek.

Aké druhy hmyzu sú už povolené v EÚ?

Na zozname nových potravín v EÚ sa nachádza viacero druhov hmyzu, ktorých spracované formy môžu byť pridávané do potravín:

  • Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) – sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy
  • Koník sťahovavý (Locusta migratoria) – mrazené, sušené a práškové formy
  • Svrček domový (Acheta domesticus) – sušené a práškové formy
  • Potemník stajňový (Alphitobius diaperinus) – mrazené, pastové, sušené a práškové formy


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *