Pravdepodobne ste už viackrát pri nakupovaní narazili na exotické ovocie, ktoré ste doteraz nemali možnosť ochutnať. Niektoré z nich majú nezvyčajné názvy, napríklad pitayaha alebo kumquat. Zistite tiež, čo je to dračie ovocie a ako ho jesť.
Dračie ovocie je u nás čoraz obľúbenejšie. Najčastejšie ho nájdete v supermarketoch. Zistite, aké sú jeho vlastnosti a odkiaľ pochádza.
Čo je dračie ovocie?
Dračie ovocie v skutočnosti nemá s drakmi veľa spoločného. Okrem toho, že je pokryté kožou, ktorá pripomína šupiny, čo pripomína tieto legendárne zvieratá. Pochádza z Južnej Ameriky.
Dračie ovocie sa pestuje v: Dráčiky sa pestujú v Mexiku, Vietname, na Filipínach, v Izraeli, Malajzii alebo Číne. Je to vlastne kaktusové ovocie, ktoré sa nazýva aj jahodová hruška alebo pitaya. Vyznačuje sa oválnym tvarom, mäsitým vnútrom a výraznou purpurovou farbou šupky. Existujú aj odrody, ktoré majú žltú alebo červenú šupku a červenú dužinu. Ružovo-biela odroda sa však zvyčajne vyskytuje v Poľsku.
Vlastnosti dračieho ovocia
Pitaya má mnoho cenných vlastností. Je veľmi výživná a v horúcich dňoch osviežujúca, podobne ako melón. Okrem toho je bohatá na minerálne látky a vitamíny (bielkoviny, vlákninu, tuk, vitamín C, vitamín B6, vitamín PP, vitamín B2, vápnik, fosfor a železo).
Má tiež vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín, t. j. omega-3 a omega-6. Dračie ovocie sa odporúča ľuďom s diétou, pretože má málo kalórií. Jeden 100-gramový kus pitayi obsahuje len 52 kcal! Má tiež protizápalové účinky a chráni pred steatózou pečene.
Ako jesť dračie ovocie?
Existuje niekoľko spôsobov, ako pitai jesť. Dužinu môžete jesť lyžičkou. Samozrejme, po prekrojení ovocia na polovicu. Navyše sa výborne hodí ako prísada do smoothies alebo sladkých šalátov.
Nezabudnite však, že ovocie je pripravené na konzumáciu, keď je jeho šupka mäkká. Tvrdá znamená, že je nezrelá. Na druhej strane, prezretú pitayu spoznáte podľa čiernych škvŕn. Samotná šupka sa musí vyhodiť. Nie je vhodná na konzumáciu.