Jablčný ocot zabíja v tele infekcie. Domáci recept je jednoduchý

jablcny ocot
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Jablkový ocot (jablčný ocot) si už roky získava uznanie ako univerzálny produkt s výnimočnými zdravotnými a kozmetickými účinkami.

Tento lacný a jednoducho pripraviteľný prípravok má široké využitie v kuchyni aj v domácej starostlivosti o pleť.

Aké výhody prináša jeho pravidelné používanie a ako si ho môžete pripraviť doma? Prinášame všetko, čo by ste o jablkovom octe mali vedieť.

Prečo piť jablkový ocot?

Jablkový ocot môže mať množstvo pozitívnych účinkov na váš organizmus:

  • Podpora trávenia a metabolizmu
    Jablkový ocot stimuluje vylučovanie tráviacich štiav, čím môže pomôcť pri problémoch so zápchou, nadúvaním či tráviacimi ťažkosťami. Zrýchľuje metabolizmus, a preto je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí sa snažia udržať si štíhlu postavu.
  • Prírodný spojenec v boji proti infekciám
    Má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, vďaka čomu je skvelým pomocníkom v období zvýšeného výskytu prechladnutí a oslabenia imunity.
  • Starostlivosť o pleť
    Pri vonkajšom použití môže zmierniť problémy s akné a zlepšiť celkový stav pokožky.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Fico priznal, že pripúšťa predčasné voľby, kvôli kríze vo vláde

Obľúbenosť jablkového octu ďaleko presahuje bežné domácnosti – oceňujú ho aj známe osobnosti. Sylvester Stallone sa mal v rozhovore priznať, že tento produkt pravidelne používa, čo mu pomáha udržiavať sa vo forme.

Ako si pripraviť jablkový ocot doma?

Príprava jablkového octu je jednoduchá a vyžaduje len tri základné ingrediencie:

Ingrediencie:

  • Jablká – 1 kg
  • Voda – 1 liter
  • Cukor alebo med – 5 lyžíc

Postup:

  1. Umyte jablká a nakrájajte ich na malé kúsky spolu so šupkou.
  2. Vložte ich do veľkého pohára a zalejte vlažnou vodou s pridaným cukrom alebo medom. Jablká musia byť úplne ponorené vo vode, aby sa zabránilo tvorbe plesní.
  3. Nádobu prikryte gázou alebo papierom, upevnite gumičkou a nechajte na teplom, tmavom mieste.
  4. Po niekoľkých týždňoch sa na povrchu vytvorí charakteristická biela vrstva, ktorá signalizuje, že proces fermentácie prebieha správne. Pohár jemne premiešajte raz za 2-3 dni.
  5. Po približne 5 týždňoch fermentácie preceďte obsah cez sitko a hotový ocot skladujte v sklenených fľašiach na chladnom a tmavom mieste.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Prázdna tuba zo zubnej pasty je veľký pomocník v domácnosti

Ako rozpoznať pokazený jablkový ocot?

Aj keď sa domáci jablkový ocot spravidla dobre uchováva, občas sa môže pokaziť. Na čo si dať pozor?

  • Vôňa a chuť: Ocot so sladkokyslou vôňou je bezpečný. Horký alebo plesňový zápach znamená, že ho treba vyhodiť.
  • Konzistencia a farba: Ocot by mal mať svetlohnedú farbu a tekutú konzistenciu. Ak je príliš tmavý alebo hustý, už nie je vhodný na použitie.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Olej, ktorý si nevšímame. Povzbudí srdce, pečeň a obličky

V skratke

Jablkový ocot je prírodný produkt, ktorý si môžete jednoducho pripraviť doma z bežných surovín. Pravidelné používanie môže priniesť zdravotné benefity, ako je podpora trávenia, posilnenie imunity či zlepšenie kvality pleti. Dbajte však na jeho správne skladovanie a čerstvosť. Vďaka širokému spektru svojich účinkov si jablkový ocot zaslúži označenie „elixír mladosti“.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *