Japonská metóda šúpania zemiakov. Za 2 minúty máte plné vedro

zemiak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Varenie zemiakov v šupke zachováva viac vitamínov a minerálov ako varenie zemiakov bez šupky. Lúpanie horúcich zemiakov však môže byť náročné. Ak však chcete poznať jednoduchý spôsob, ako ich ošúpať rýchlo a bez spálenia rúk, máme pre vás trik.

Zdroj draslíka

Zemiaky pochádzajúce z Južnej Ameriky sú cenným zdrojom draslíka, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Okrem toho obsahujú železo, fosfor, zinok, vitamíny skupiny B a vlákninu. Zemiaky obsahujú aj vitamín C, ktorý pomohol pri prevencii skorbutu u námorníkov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Muž pred domovom dôchodcov sa vyhráža, že otrávi babičky, lebo volia Fica a SMER

Zemiaky varené v šupke sú zdravé

Bohužiaľ, zemiaky sú v surovom stave jedovaté, preto ich musíme variť, čo znamená stratu prospešných látok. Šúpanie a krájanie zemiakov spôsobuje najväčšiu stratu týchto látok. Na druhej strane varenie zemiakov v celku v šupke pomáha zachovať viac vitamínov a minerálnych látok.

V prípade mladých zemiakov môžete šupku dokonca bez obáv konzumovať, pretože obsahuje viac minerálnych látok a vlákniny ako celý ošúpaný zemiak! Šupku by ste však nemali konzumovať, ak má zelenkastú farbu, čo by mohlo znamenať vysoký obsah toxického solanínu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na dnes, piatok 19. septembra 2025

Čo budete potrebovať?

Na jednoduché ošúpanie zemiakov budete potrebovať hrniec, ostrý nôž a, samozrejme, zemiaky. Metóda nie je zložitá, ale je dôležité byť pri používaní noža opatrný, aby ste sa nezranili. Stačí malá neopatrnosť a môžete sa ľahko porezať.

Ako ľahko a rýchlo ošúpať zemiaky

Ak sa rozhodnete šúpať varené zemiaky, vyskúšajte tento trik: Pred varením zemiaky po celom obvode narežte ostrým nožom. Potom ich vložte do vriacej vody a varte, kým nezmäknú. Potom vodu sceďte a zemiaky nechajte krátko vychladnúť v inom hrnci so studenou vodou. Potom vezmite každý zemiak do ruky a prstami stiahnite šupku od rezu až po špičku. Týmto spôsobom by sa mala šupka ľahko odstrániť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zaplavia nás ukrajinské kurence a vajcia? EÚ im chce pomôcť, naši farmári varujú pred salmonelou

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Japonská metóda šúpania zemiakov. Za 2 minúty máte plné vedro”

  1. Opäť hovoriť bludy, včera o (nie)šetrení teplom znižovaním teploty vnútri počas noci, dnes toto. Surové zemiaky nie sú jedovaté.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *