Je dobré piť kávu pri jedle alebo až hodinu po ňom? Odpoveď vás prekvapí

pitie kavy kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pre mnohých z nás je káva neoddeliteľnou súčasťou každodenného rituálu – povzbudzuje, zlepšuje náladu a dodáva energiu.

Často si ju doprajeme hneď po jedle alebo dokonca počas neho, bez toho, aby sme sa zamýšľali nad jej vplyvom na náš organizmus. Odborníci však varujú, že tento zvyk môže mať negatívne dôsledky, najmä pokiaľ ide o vstrebávanie dôležitých živín.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Káva a zdravie: Kedy prospieva a kedy môže škodiť? Pozor na vitamíny, minerály aj lieky

Je káva k jedlu dobrý nápad? Dietológ rozptyľuje pochybnosti

Dietológ Michał Wrzosek v jednom zo svojich videí o zdravom stravovaní upozornil, že hoci káva sama osebe prináša zdravotné benefity, spôsob jej konzumácie zohráva významnú úlohu. – Niektoré štúdie dokazujú, že káva môže znížiť vstrebávanie železa až o 90 percent – zdôrazňuje odborník. Železo je kľúčová zložka stravy, najmä pre ľudí ohrozených anémiou, tehotné ženy či fyzicky aktívnych jedincov.

Podľa Wrzoska je vhodné medzi jedlom a šálkou kávy dodržať časový odstup – ideálne aspoň 30 až 60 minút. Tým umožníme telu absorbovať potrebné živiny skôr, než kofeín začne ovplyvňovať ich vstrebávanie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kanadská čučoriedka potrebuje kyslú pôdu. Takto ju správne pripravíte

Zdravotné benefity kávy – ktorú si vybrať?

Nie je pochýb o tom, že káva má mnoho pozitívnych účinkov. Pravidelná konzumácia môže znižovať riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu či žlčníkových kameňov. Okrem toho kofeín podporuje metabolizmus a môže pomáhať pri redukcii hmotnosti. Avšak nie všetky druhy kávy sú rovnako prospešné.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
O tejto hodine sa vyhnite konzumácii tohto ovocia. Neurobí vám dobre

Odborníci odporúčajú siahnuť po klasickej „malej čiernej“, ideálne pripravenej z čerstvo mletých kvalitných zŕn. Naopak, vyhýbať by sme sa mali instantným kávam typu „3 v 1“, ktoré často obsahujú nezdravé prísady, ako je palmový tuk, glukózo-fruktózový sirup či umelé arómy. Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k obezite, problémom s pečeňou a kardiovaskulárnym ochoreniam.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *