Je ohrievanie v mikrovlnke nezdravé? Táto odpoveď vás veľmi prekvapí

mikrovlnka

Mikrovlnná rúra umožňuje rýchlo a pohodlne ohrievať jedlo, pričom zaberá oveľa menej miesta ako tradičný sporák. Navyše v nej môžete aj variť, pretože má veľký výber programov. Je však takéto jedlo pre nás naozaj dobré a zdravé? K tejto otázke sa vyjadrila známa odborníčka na výživu.

Na začiatok je potrebné poznamenať, že mikrovlnná rúra sa spája predovšetkým s ohrievaním hotových jedál. Zvyčajne ide o vysoko spracované výrobky, ktoré majú nízku výživovú hodnotu, ale vysoký obsah tuku, soli alebo cukru. Tie nebudú zdravé, ale mikrovlnná rúra s tým nemá nič spoločné. Rovnako škodlivé sú pre náš organizmus aj pri ohrievaní v rúre.

Možno ste sa však stretli s teóriou, že potraviny ohrievané v mikrovlnnej rúre strácajú svoje vlastnosti a stávajú sa bezcennými. Koľko je na tom pravdy? Odborníčka na výživu Hanna Stolinská priznáva, že s mikrovlnnou rúrou je jeden problém. Netýka sa však samotného spotrebiča.

Nezabudnite pozrieť toto:  Splesnivené paradajky: Nevyhadzujte, využite v záhrade

– Je mikrovlnná rúra úplné zlo? – pýta sa odborníčka.

Neviem, prečo je mikrovlnná rúra vnímaná tak negatívne. Samozrejme, je to len ďalší mýtus, ktorému veríme čítaním nezmyslov na internete – upozorňuje.

Jedinou nevýhodou je, že chuť môže byť trochu horšia, ale to je individuálna záležitosť, rovnako ako nerovnomerný ohrev, pretože molekuly vody sú vo výrobku rozložené rôzne, preto má väčšina mikrovlniek otočné taniere. – vysvetľuje Hanna Stolińska a priznáva, že sama používa mikrovlnnú rúru.

Jediným problémom pri ohrievaní potravín týmto spôsobom nie sú samotné mikrovlnky, ale niečo úplne iné, čo si mnohí ľudia možno neuvedomujú. Ide o… náčinie, ktoré používame.

Nezabudnite pozrieť toto:  Fanúšik na dedinskom futbale vytiahol zbraň a prilož ju k hlave mužovi

Problém je v tom, v čom ohrievame. Často plastové kuchynské potreby – to je už masaker!!! – upozorňuje odborníčka na výživu a radí používať len sklenené alebo keramické nádoby. Samozrejme, len tie, ktoré sa dajú ohrievať v mikrovlnnej rúre.

Hanna Stolinská zhrňuje mikrovlnnú rúru do piatich bodov:

  1. Mikrovlnná rúra spôsobuje, že molekuly vody vibrujú a vytvárajú teplo.
  2. Energia fotónov a frekvencia žiarenia je veľmi nízka.
  3. Potraviny sa neozárujú, nie sú karcinogénne ani rádioaktívne.
  4. V potravinách prebiehajú rovnaké zmeny ako pri akejkoľvek tepelnej úprave.
  5. Pri správnom používaní a obsluhe je mikrovlnná rúra bezpečná.

Pripomienky používateľov internetu sa rozchádzajú. Niektorí ľudia mikrovlnnú rúru používajú a veľmi si ju pochvaľujú, zatiaľ čo iní uprednostňujú tradičné spôsoby ohrievania potravín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *