Je potrebné pri zaváraní obracať poháre? Odpoveď vás možno prekvapí

zavaranie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sezóna výroby rôznych letných konzerv je práve v plnom prúde. Vďaka nim si môžeme v zime vychutnať chutné domáce džemy, uhorky alebo kompóty. Jednou z techník, ako ich zabezpečiť na dlhé týždne, je ich konzervovanie. Musíte však vtedy obracať poháre hore dnom?

Výroba zaváranín patrí k dovolenkovým tradíciám. Kedysi ich robili naše mamy a staré mamy a teraz si mnohí z nás tiež vyrábajú vlastné konzervy, aby si spríjemnili jesenné a zimné obdobie. Zvyčajným spôsobom je otočenie horúcich pohárov s obsahom hore dnom, aby sa uzavreli. Ukázalo sa, že trik našich starých mám má vedecký základ. Prečo by sa to malo robiť?

Je potrebné obracať poháre hore dnom? Trik starých mám má vedecké opodstatnenie

Ak chcete v pohároch uzavrieť polievku, kompót alebo rôzne horúce zaváraniny, môžete použiť nakladanie. Ide o metódu, ktorú naše mamy a staré mamy používali už roky, aby potraviny vydržali čerstvé až niekoľko týždňov, ak budeme poháre uchovávať na chladnom mieste. Zvyčajne potom horúci obsah nalejeme do pohára, pevne ho zaskrutkujeme a potom ho postavíme hore dnom. Prečo by ste to však mali robiť? Profesorka Kasia, alebo Katarzyna Siuzdak, nám hovorí, že na to existuje vedecký dôvod.

Keď jedlo odvážime a obrátime poháre hore dnom, vzduch pod viečkom prechádza celým obsahom a zohrieva pohár. Teplý plyn nemá kam uniknúť, a tak sa ochladzuje spolu so zaváranou potravinou. Tlak na vonkajšiu stranu pohára tlačí na viečko, čím sa stáva konkávnym a lepšie chráni obsah. Ak však chcete, aby vaše konzervy vydržali oveľa dlhšie, oplatí sa ich pasterizovať. Musíte potom poháre obracať hore dnom?

Nakladanie verzus pasterizácia? Musíte vždy obracať poháre hore dnom?

Pasterizácia ničí vegetatívne formy mikroorganizmov, a tým predlžuje trvanlivosť vašich konzerv. Ak ste poháre predtým pasterizovali, nie je potrebné ich po pasterizácii znova obracať. Ak však tento krok vynecháte a hneď pristúpite k pasterizácii, po vybratí pohárov z horúcej vody alebo rúry ich treba obrátiť hore dnom. Tým sa zabezpečí, že obsah pohárov bude dôkladne chránený. V časti komentárov pod materiálom profesora Kasiho bolo zanechaných mnoho slov o vedeckom vysvetlení celého procesu. Niektorí ľudia priznali, že poháre otočili hore dnom, hoci nevedeli, ako presne to ovplyvňuje zrenie potravín.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *