O prospešných vlastnostiach vajec netreba nikoho presviedčať. Zdroj viacerých vitamínov a stopových prvkov, ľahko stráviteľných bielkovín a mastných kyselín. Ako ich však jesť, aby boli čo najzdravšie?
Užitočné vajíčko
Nízkokalorické, chutné a veľmi výživné – takto sa dajú zhrnúť vajíčka. Sú nielen nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál v našej kuchyni. Hoci aj to je ich mimoriadne dôležitá úloha. Bez nich by nevznikli rezance, cestoviny, koláče či dokonca mleté rezne. Sú tiež vynikajúcou prísadou do šalátov a dokonca aj sendvičov.
Každý milovník vajec však vie, že najlepšie chutia ako hlavní hrdinovia, najmä v čase raňajok. Aj tu môžu mať rôzne podoby, od praženice a praženice až po vajíčka natvrdo a vaječné nátierky .
Ktorá forma vajec je najzdravšia?
Často sa teda pýtame, aká forma je najlepšia na konzumáciu vajec. Sú lepšie viac alebo menej strihané? Odpoveď je jednoduchá: niektoré vlastnosti vajec miznú pri vysokých teplotách. Preto, ak chcete na raňajky varené vajíčko, je lepšie ho uvariť s tekutým žĺtkom ako vo verzii na tvrdo . A podávame miešané vajíčka viac zrazené.
Zaujímavým faktom však je, že vaječný bielok a žĺtok nie sú rovnaké, pokiaľ ide o nutričné vlastnosti. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že bielkovina je z dvoch častí vajíčka hodnotnejšia. Obsahuje len 1 percento. uhľohydrátov, je tiež bez tuku a cholesterolu. Obsahuje množstvo vitamínov a stopových prvkov, ako je draslík, zinok, železo a fosfor.
Žĺtok – zdroj bielkovín
Zábavným faktom však je, že viac bielkovín sa nachádza v… žĺtku. Je kalorickejšia ako bielkoviny (čo je 90 percent vody) a má aj viac tuku. Našťastie veľká časť tohto tuku obsahuje zdraviu prospešné látky. Situácia je podobná s obsahom kalórií: zrejme je žĺtok menej diétny, pretože obsahuje 55 kalórií.
Skutočnou vitamínovou bombou je však žĺtok, ktorý obsahuje vitamín D, kyselinu listovú, vitamíny A a E a množstvo vitamínov skupiny B. Je tiež bohatší na mikroelementy vrátane vápnika a selénu. Debata o tom, ako často by ste mali jesť vajcia, stále prebieha. Je však potrebné pripomenúť, že by mali byť zahrnuté v našej strave.