Je zdravší žĺtok alebo bielok? Málokto vie správnu opoveď

vajcia 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

O prospešných vlastnostiach vajec netreba nikoho presviedčať. Zdroj viacerých vitamínov a stopových prvkov, ľahko stráviteľných bielkovín a mastných kyselín. Ako ich však jesť, aby boli čo najzdravšie?

Užitočné vajíčko

Nízkokalorické, chutné a veľmi výživné – takto sa dajú zhrnúť vajíčka. Sú nielen nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál v našej kuchyni. Hoci aj to je ich mimoriadne dôležitá úloha. Bez nich by nevznikli rezance, cestoviny, koláče či dokonca mleté ​​rezne. Sú tiež vynikajúcou prísadou do šalátov a dokonca aj sendvičov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy soliť vývar? Kľúč k dokonalej chuti a číremu vývaru

Každý milovník vajec však vie, že najlepšie chutia ako hlavní hrdinovia, najmä v čase raňajok. Aj tu môžu mať rôzne podoby, od praženice a praženice až po vajíčka natvrdo a vaječné nátierky .


vajce zltok

Ktorá forma vajec je najzdravšia?

Často sa teda pýtame, aká forma je najlepšia na konzumáciu vajec. Sú lepšie viac alebo menej strihané? Odpoveď je jednoduchá: niektoré vlastnosti vajec miznú pri vysokých teplotách. Preto, ak chcete na raňajky varené vajíčko, je lepšie ho uvariť s tekutým žĺtkom ako vo verzii na tvrdo . A podávame miešané vajíčka viac zrazené.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Neznámy páchateľ pri Košiciach strieľal z auta po 60 ročnom mužovi. Stále je na úteku

Zaujímavým faktom však je, že vaječný bielok a žĺtok nie sú rovnaké, pokiaľ ide o nutričné ​​vlastnosti. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že bielkovina je z dvoch častí vajíčka hodnotnejšia. Obsahuje len 1 percento. uhľohydrátov, je tiež bez tuku a cholesterolu. Obsahuje množstvo vitamínov a stopových prvkov, ako je draslík, zinok, železo a fosfor.

Žĺtok – zdroj bielkovín

Zábavným faktom však je, že viac bielkovín sa nachádza v… žĺtku. Je kalorickejšia ako bielkoviny (čo je 90 percent vody) a má aj viac tuku. Našťastie veľká časť tohto tuku obsahuje zdraviu prospešné látky. Situácia je podobná s obsahom kalórií: zrejme je žĺtok menej diétny, pretože obsahuje 55 kalórií. 

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na pondelok 17. marca 2025

Skutočnou vitamínovou bombou je však žĺtok, ktorý obsahuje vitamín D, kyselinu listovú, vitamíny A a E a množstvo vitamínov skupiny B. Je tiež bohatší na mikroelementy vrátane vápnika a selénu. Debata o tom, ako často by ste mali jesť vajcia, stále prebieha. Je však potrebné pripomenúť, že by mali byť zahrnuté v našej strave.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *