Je zdravšie sladiť medom či cukrom? Ostanete dosť prekvapení

med
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Med je jednou z najčastejšie spomínaných alternatív bieleho cukru. Je však skutočne zdravší a lepší? Populárny odborník na výživu uvádza dva kľúčové body. Ak radi sladíte medom, mali by ste o tom vedieť.

Obsahuje antioxidanty, minerálne soli, stopové prvky a vitamíny. Z jeho výťažkov sa vyrábajú mnohé liečivé a imunitu podporujúce látky. A okrem toho je med jednoducho veľmi chutný a sladký, takže nie je divu, že sa zdá byť skvelou náhradou tradičného cukru, ktorý poskytuje len prázdne kalórie.

Sladenie medom je veľmi populárne, ale je skutočne lepšie? K tejto otázke sa rozhodol vyjadriť odborník na výživu Michał Wrzosek. Odborník vyvracia mýty a mylné predstavy o mede.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Od roku 2025 už nemusíte tento doklad nosiť v aute

„Med je prevažne glukóza a fruktóza s malou výživovou hodnotou pri takej vysokej energetickej hodnote„- upozorňuje v úvode.

Tento príklad je ešte dôraznejší, keď si uvedomíme, že 100 gramov medu má 320 kcal. A okrem toho med stráca svoju hodnotu pri vysokých teplotách napríklad v čaji,“ dodáva Michał Wrzosek a vysvetľuje, že v rozpore so zdaním nie je taký zdravý, ako sa dlho verilo.

Je lepšie vyberať si sladidlá, ktoré majú nízky obsah kalórií a poskytujú výživové hodnoty, napríklad z viacerých druhov ovocia„- navrhuje.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Veľa Slovákov skladuje med na tomto mieste. Je to veľká chyba

Podobný názor na túto tému má aj odborníčka na výživu Hanna Stolińska. – „Museli by ste zjesť veľa medu, aby to malo skutočný účinok,“ upozorňuje, „a je to tiež cukor, takže by som ho neodporúčala ako jeden z produktov prospešných pre naše zdravie,“ zdôrazňuje.

A hoci má med na 100 g menej kcal ako cukor, sladenie ním môže spôsobiť, že namiesto chudnutia priberieme. Ako je to možné? Nuž, táto sladká pochúťka od včiel je tiež viac ako dvakrát ťažšia ako biele kryštáliky. Výsledkom je, že keď si čaj osladíme čajovou lyžičkou medu, dodáme si dvakrát viac kalórií, ako keby sme použili bežný cukor.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Recept babičky proti kašľu a nachladnutiu. Zmiešajte med s týmito ingredienciami

Samozrejme, neznamená to, že sa musíte vzdať medu, ak ho máte radi. Mali by ste si však uvedomiť, že med má veľmi vysoký obsah cukru a že pri teplotách nad 45 stupňov Celzia stráca väčšinu svojich zdravotných vlastností. Sladenie horúceho čaju alebo jeho používanie pri pečení vášmu telu neprospieva. A vzhľadom na to, že ide o veľmi drahý výrobok, možno bude lepšie siahnuť po niečom inom.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *