Často máme podozrenie, že naša strava nie je najzdravšia, ale pravdepodobne si neuvedomujeme, aké ďalekosiahle a hlboké dôsledky môže mať náš každodenný jedálniček. Prečítajte si, ktoré potraviny najviac spôsobujú rakovinu, a pokúste sa ich konzumáciu obmedziť.
Spracované mäso
Ide o mäso, ktoré bolo konzervované údením, sušením, solením alebo pridaním chemických konzervačných látok. Hovorím o párkoch, salámach, klobásach alebo šunke. Podľa výskumov je spracované mäso hlavným rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva, konečníka a žalúdka a často je príčinou rakoviny prsníka.
Alkohol
Keď konzumujeme alkohol, naše pečeňe tvrdo pracujú a rozkladajú alkohol na karcinogénnu zlúčeninu, ktorá podporuje poškodenie DNA a ohrozuje imunitné funkcie. To zvyšuje riziko vzniku rakoviny, najčastejšie rakoviny prsníka. Zvyšuje sa aj riziko cirhózy, ktorá často vedie k rakovine pečene.
Rafinované cukry
Sladké nápoje, sladkosti, biely chlieb, biela ryža, klasické „biele“ cestoviny, sladké obilniny – to všetko nás vystavuje zvýšenému riziku cukrovky 2. typu a obezity, čo môže viesť k rakovine, najčastejšie vaječníkov, prsníkov, maternice, hrubého čreva alebo konečníka.
Vyprážané potraviny
Pri vyprážaných potravinách, najmä čipsoch a chipsoch, je hlavným nepriateľom zlúčenina nazývaná akrylamid. Ďalším problémom je opäť zvýšené riziko cukrovky 2. typu a obezity, ktoré môžu často viesť k rakovine.
Veľmi horúce nápoje
Zvyknúť sa dá na všetko, ale radšej prestaňte piť extrémne horúcu kávu, čaj alebo čokoládu na ex. Môže to viesť k rakovine pažeráka.
Čo by som mal jesť, aby som sa vyhol rakovine?
Samozrejme, strava nie je všetko, ale môže výrazne pomôcť. Preto do svojho jedálnička zaraďte v hojnej miere ovocie, zeleninu, orechy, fazuľu a ryby. Taktiež sa snažte nebyť pod prílišným tlakom, športujte a dostatočne spite.