Jedlá s najväčším počtom rakovinotvorných látok. Slováci ich jedia denne

rakovina jedla
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Často máme podozrenie, že naša strava nie je najzdravšia, ale pravdepodobne si neuvedomujeme, aké ďalekosiahle a hlboké dôsledky môže mať náš každodenný jedálniček. Prečítajte si, ktoré potraviny najviac spôsobujú rakovinu, a pokúste sa ich konzumáciu obmedziť.

Spracované mäso

Ide o mäso, ktoré bolo konzervované údením, sušením, solením alebo pridaním chemických konzervačných látok. Hovorím o párkoch, salámach, klobásach alebo šunke. Podľa výskumov je spracované mäso hlavným rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva, konečníka a žalúdka a často je príčinou rakoviny prsníka.

Alkohol

Keď konzumujeme alkohol, naše pečeňe tvrdo pracujú a rozkladajú alkohol na karcinogénnu zlúčeninu, ktorá podporuje poškodenie DNA a ohrozuje imunitné funkcie. To zvyšuje riziko vzniku rakoviny, najčastejšie rakoviny prsníka. Zvyšuje sa aj riziko cirhózy, ktorá často vedie k rakovine pečene.

Rafinované cukry

Sladké nápoje, sladkosti, biely chlieb, biela ryža, klasické „biele“ cestoviny, sladké obilniny – to všetko nás vystavuje zvýšenému riziku cukrovky 2. typu a obezity, čo môže viesť k rakovine, najčastejšie vaječníkov, prsníkov, maternice, hrubého čreva alebo konečníka.

Vyprážané potraviny

Pri vyprážaných potravinách, najmä čipsoch a chipsoch, je hlavným nepriateľom zlúčenina nazývaná akrylamid. Ďalším problémom je opäť zvýšené riziko cukrovky 2. typu a obezity, ktoré môžu často viesť k rakovine.

Veľmi horúce nápoje

Zvyknúť sa dá na všetko, ale radšej prestaňte piť extrémne horúcu kávu, čaj alebo čokoládu na ex. Môže to viesť k rakovine pažeráka.

Čo by som mal jesť, aby som sa vyhol rakovine?

Samozrejme, strava nie je všetko, ale môže výrazne pomôcť. Preto do svojho jedálnička zaraďte v hojnej miere ovocie, zeleninu, orechy, fazuľu a ryby. Taktiež sa snažte nebyť pod prílišným tlakom, športujte a dostatočne spite.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *