Jedna z najzdravších druhov zeleniny na svete. Slováci sa jej vyhýbajú

articoky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Na Slovensku ešte nie sú artičoky také populárne ako v južných krajinách, čo je škoda, pretože ide o jednu z najzdravších a najstarších druhov zeleniny na svete. Výťažky z artičokov sú často prítomné v kozmetike, ako aj v doplnkoch na podporu fungovania tráviaceho systému.

Vzhľadom na prevládajúce podnebie je artičok zeleninou, ktorá sa na Slovensku pestuje veľmi zriedkavo, ale je obľúbená v krajinách Stredomoria, na Kanárskych ostrovoch, v Egypte, ázijských krajinách a Južnej Amerike. Zaujímavosťou je, že artičoky sa považujú za najstaršiu zeleninu pestovanú ľuďmi a jednu z najzdravších. Pozrite sa, prečo sa ich oplatí zaobstarať.

Prečo sa oplatí jesť artičoky?

Artičoky sú bohaté na antioxidanty, ako sú cynarín a silymarín, ktoré podporujú zdravie pečene a môžu prispievať k regenerácii pečeňového tkaniva. Obsahujú aj inulín, druh vlákniny, ktorá pôsobí ako prebiotikum a podporuje zdravú bakteriálnu flóru v črevách. Štúdie preukázali, že výťažky z artičokov môžu znížiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu (HDL), čo je prospešné pre zdravie srdcovo-cievneho systému. Artičoky sú tiež zdrojom vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, vitamínu K, horčíka a draslíka.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Veľa Slovákov stále nevie, ako si správne urobiť čaj a koľko ho lúhovať

Artičoky majú schopnosť pomáhať pri chudnutí. Zrýchľujú metabolizmus, vďaka čomu sa rýchlejšie zbavíte nežiaducich kilogramov. Extrakt z artičokov sa často používa ako zložka rôznych tabletiek a doplnkov na chudnutie.

Jednou z najväčších predností artičokov je ich bohatstvo na antioxidanty, ako sú rutín, kvercín, kyselina galová, luteolín, kyselina chlorogénová, antokyány, cynarín a silymarín. Vďaka nim môže táto zelenina účinne predchádzať rakovine.

Ako pripraviť artičoky na konzumáciu?

Na Slovensku je čoraz častejšie možné nájsť v predaji čerstvé artičoky, najmä na prelome jari a leta. Vtedy sa oplatí venovať pozornosť vzhľadu listov – mali by byť pevné, ostré a zelené. Kvitnúce puky artičokov sa konzumujú, ale pred konzumáciou by sa mali odstrániť stvrdnuté šupiny a malo by sa dosiahnuť šťavnaté dno kvetu, ktoré sa nazýva srdce artičoku.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Dnes bude snežiť v týchto slovenských mestách. Dokonca platia výstrahy

Príprava artičoku na konzumáciu si vyžaduje niekoľko krokov. Najskôr je potrebné artičoky dôkladne umyť. Potom sa z artičoku odreže tvrdá špička a potom sa odlúpnu drevnaté vonkajšie listy. Po nakrájaní je dobré potrieť artičok citrónovou šťavou, ktorá zabráni oxidácii prospešných látok a stmavnutiu zeleniny.

Použitie artičokov v kuchyni

Artičoky sú všestrannou kulinárskou surovinou. Môžu sa dusiť, dusiť, piecť a dokonca aj marinovať. Vďaka ich jemnej, mierne orieškovej chuti sa výborne hodia k rôznym prísadám, ako je cesnak, citrón, petržlen alebo olej. V stredomorskej kuchyni sa často podávajú s omáčkami na báze majonézy alebo vinaigrette.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na stredu 12. februára 2025

Artičoky sa môžu konzumovať surové alebo varené. Varia sa 30 – 40 minút v osolenej vode s pridaním bobkového listu, cesnaku a citróna. Takto pripravené artičoky sú chutné aj bez ďalšieho dochucovania, ale je dobré ich ešte pokvapkať citrónom a olivovým olejom a pridať čerstvo mleté korenie.

Zo surových mladých artičokov možno pripraviť šalát. Mäkké časti zeleniny nakrájajte nadrobno, potom pridajte olivový olej, cesnak, korenie, soľ, cesnakový alebo vinaigrette dresing. Artičoky sa hodia k aromatickým bylinkám, ako je bazalka, ako aj k citrónu, paradajkám, ančovičkám a vajíčkam.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *