Jedzte dve lyžice olivového oleja denne a toto to spraví s vašim telom

olivovy olej
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Odborník na výživu apeluje: stačí jedna polievková lyžica pravého olivového oleja denne, aby ste v tele pocítili neuveriteľné zmeny. Čo konkrétne nás čaká, keď sa rozhodneme zaviesť takýto rituál do svojho života?

Hoci to možno mnohých prekvapí, fakty sú nesporné: trh je plný falošného olivového oleja. A podobne ako v prípade medu sa tomuto podlému fenoménu darí dokonca aj u nás. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, však kúpa „falošného“ nie je len záležitosťou horšej chuti, ale aj jeho oveľa menej ohromujúcich zdraviu prospešných vlastností.

„Falošný“ olej nám teda nedá to, čo originálny výrobok z Talianska, Francúzska alebo Španielska. A aký účinok má na organizmus pravý olivový olej? To nám nedávno povedal doktor Bartek Kulczynski, odborník na výživu populárny na sociálnych sieťach a YouTube. Vďaka jeho slovám budete mať väčšiu chuť naučiť sa rozlišovať pravý olivový olej od falzifikátov!

Odborník na výživu radí: stačí 1 polievková lyžica oleja denne

Už na začiatku svojej nahrávky Dr. Bartek Kulczynski spomenul, že pravý olivový olej, na rozdiel od falošných výrobkov podobných oleju, obsahuje veľmi vysoké množstvo zdraviu prospešných polyfenolov. Ako tieto a ďalšie mikroživiny obsiahnuté v oleji pôsobia na organizmus?

Ako vysvetľuje odborník na výživu, kvalitný olivový olej je predovšetkým nenahraditeľným spojencom ľudského kardiovaskulárneho systému. Jedna polievková lyžica denne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 15 až dokonca 23 percent! Olej tak okrem iného pôsobí proti mŕtvici a ischemickej chorobe srdca.

Okrem toho olivový olej chráni cievy pred poškodením, podporuje ich funkciu a blokuje uvoľňovanie prozápalových látok. Polyfenoly obsiahnuté v tomto produkte zabraňujú oxidácii cholesterolu, takže táto chemická látka nespôsobuje aterosklerózu. Naopak, olivový olej má pozitívny vplyv aj na pečeň – zabraňuje jej steatóze.

Na záver nahrávky doktor Bartek Kulczynski pripomenul, že v záujme zachovania výnimočných vlastností olivového oleja by sa mal konzumovať za studena – napríklad ako prísada do šalátov, do šalátov, sendvičových pást alebo aj do smoothies. Každý si určite nájde svoj vlastný spôsob zásobovania organizmu olejom. My si s tým už nemusíme robiť starosti!


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *