Pamätáte si ešte na obdobie pred desiatkami rokov, keď nás lekári varovali pred konzumáciou vajec? Všetko to bolo kvôli tomu, že vajcia, presnejšie povedané, nadmerná konzumácia vajec bola zodpovedná za hromadenie cholesterolu v cievach, čo malo viesť k infarktu alebo mŕtvici. Odborníci však majú iný názor.
Dnes vieme, že vajcia ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi len mierne. Na druhej strane, veľa závisí od toho, ako funguje naša pečeň, od našej genetiky a od našej stravy ako celku.
Čo, samozrejme, neznamená, že by sme mali jesť tučné jedlá a že vajcia by nemali tvoriť základ nášho jedálnička. Staráte sa o svoje zdravie? Zistite, koľko vajec by ste mali zjesť.
Sú 2 vajcia denne veľa?
O tom, že konzumácia cholesterolu z vajec v potrave súvisí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, sa už desaťročia vedú rozsiahle diskusie. Najnovšie výživové normy hovoria, že by sme mali konzumovať až 7 vajec týždenne. Pokiaľ ide o diagnostiku srdcových ochorení, cukrovky, hyperlipidémie, nemáme o tom dostatok údajov.
Preto príjem až 2 vajec denne bude bezpečný, ale dajme si od nich na chvíľu pauzu a zvoľme iný typ bielkovín.
Dobre fungujú sendvičové nátierky zo strukovín, ktoré by sme mali konzumovať aspoň dvakrát týždenne. Najdôležitejšia je pestrosť, takže nič nebráni tomu, aby sa vajcia objavili v našom jedálničku. Môžu nám ponúknuť veľkú výživovú hodnotu.
Prečo jesť vajcia?
Dôkladne sme sa pozreli na tabuľku, ktorá uvádza nutričné hodnoty vajíčka. V 100 g vajíčka má najviac živín žĺtok, bielok o niečo menej.
Preto je najlepšou voľbou jesť ho celé. Jedno vajce nám poskytne 70 kcal a až 6 g bielkovín. Okrem toho je zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho mozgu.
Pokiaľ ide o obsah vitamínov v tomto výrobku, všetko závisí od spôsobu chovu kurčiat.
Ak majú prístup k voľnému výbehu a slnečnému žiareniu, vajcia ich budú plné. Vo vajci nájdete okrem iného vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, selén a vitamíny C, B6, B12 a D.