Jedzte len dva kusy denne. Toto ovocie vám chráni srdce a je proti rakovine

datle medjool
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Toto mimoriadne zdravé ovocie podporí vaše telo ako takmer nič iné. „Kráľ ovocia“ je odnedávna dostupný aj v diskontných predajniach a vďaka jeho vlastnostiam sa oplatí po ňom siahnuť. Tu je „pravdepodobne najzdravšie ovocie na svete“ len za pár eur!

Majú jemne „ťahavú“ štruktúru, karamelovú a medovú chuť, úžasné zdraviu prospešné vlastnosti a marocký pôvod. Mnohí ich považujú za „kráľa medzi ovocím“, a ak nie medzi všetkými, tak aspoň medzi týmto konkrétnym druhom – datľami. Dnes budeme hovoriť o Medjool – odrode datlí, ktorá poteší aj odborníkov na športovú výživu.

Datle Medjool. Prečo sú také výnimočné?

O datliach Medjool sa toho dá povedať veľa a každý aspekt stojí za zmienku. Tento druh, ktorý je väčší, sladší a mäkší ako bežné datle, bol dlhé roky považovaný za ovocie len pre vyššie, dokonca kráľovské kruhy. Dnes sa – našťastie – pestuje v mnohých krajinách a niekedy sa dostane aj do bežných obchodných reťazcov. A prečo sa ho oplatí hľadať práve tam?

V súvislosti s datľami Medjool stojí za zmienku najmä téma množstva antioxidantov, ktoré obsahujú. Antioxidanty z marockého ovocia chránia srdce pred chorobami a mimochodom majú protirakovinové a protizápalové účinky. Okrem toho sú tak trochu „elixírom mladosti“, pretože flavonoidy a karotenoidy z datlí Medjool chránia pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia.

Datle Medjool. Čo ešte stojí za to o nich vedieť?

Okrem vynikajúcich účinkov na srdce a pokožku datle Medjool regulujú aj hladinu glukózy v krvi a podporujú nervový a tráviaci systém. Obsah minerálnych látok – najmä veľmi potrebného draslíka, ktorého majú tieto datle podstatne viac ako banány – chráni pred únavou a pomáha udržiavať optimálnu funkciu svalov a mozgu.

Podľa odborníkov sa oplatí zaobstarať si 2 tieto datle, aby ste sa už nemuseli obávať o hladinu draslíka v tele. Nemalo by to byť ťažké – datle Medjool sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. Vďaka ich karamelovej chuti a jemnej štruktúre ich mnohí ľudia dokonca prirovnávajú k… sladkým tyčinkám. Čo môže byť lepšie?


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *