Toto mimoriadne zdravé ovocie podporí vaše telo ako takmer nič iné. „Kráľ ovocia“ je odnedávna dostupný aj v diskontných predajniach a vďaka jeho vlastnostiam sa oplatí po ňom siahnuť. Tu je „pravdepodobne najzdravšie ovocie na svete“ len za pár eur!
Majú jemne „ťahavú“ štruktúru, karamelovú a medovú chuť, úžasné zdraviu prospešné vlastnosti a marocký pôvod. Mnohí ich považujú za „kráľa medzi ovocím“, a ak nie medzi všetkými, tak aspoň medzi týmto konkrétnym druhom – datľami. Dnes budeme hovoriť o Medjool – odrode datlí, ktorá poteší aj odborníkov na športovú výživu.
Datle Medjool. Prečo sú také výnimočné?
O datliach Medjool sa toho dá povedať veľa a každý aspekt stojí za zmienku. Tento druh, ktorý je väčší, sladší a mäkší ako bežné datle, bol dlhé roky považovaný za ovocie len pre vyššie, dokonca kráľovské kruhy. Dnes sa – našťastie – pestuje v mnohých krajinách a niekedy sa dostane aj do bežných obchodných reťazcov. A prečo sa ho oplatí hľadať práve tam?
V súvislosti s datľami Medjool stojí za zmienku najmä téma množstva antioxidantov, ktoré obsahujú. Antioxidanty z marockého ovocia chránia srdce pred chorobami a mimochodom majú protirakovinové a protizápalové účinky. Okrem toho sú tak trochu „elixírom mladosti“, pretože flavonoidy a karotenoidy z datlí Medjool chránia pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
Datle Medjool. Čo ešte stojí za to o nich vedieť?
Okrem vynikajúcich účinkov na srdce a pokožku datle Medjool regulujú aj hladinu glukózy v krvi a podporujú nervový a tráviaci systém. Obsah minerálnych látok – najmä veľmi potrebného draslíka, ktorého majú tieto datle podstatne viac ako banány – chráni pred únavou a pomáha udržiavať optimálnu funkciu svalov a mozgu.
Podľa odborníkov sa oplatí zaobstarať si 2 tieto datle, aby ste sa už nemuseli obávať o hladinu draslíka v tele. Nemalo by to byť ťažké – datle Medjool sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. Vďaka ich karamelovej chuti a jemnej štruktúre ich mnohí ľudia dokonca prirovnávajú k… sladkým tyčinkám. Čo môže byť lepšie?