Jesť špičku z banánu, ktorú každý vyhadzuje? Odborník vyvracia mýtus

pexels any lane 5945933

Jesť banán vcelku alebo odlúpnuť koniec? Väčšina ľudí robí to druhé, pretože sa obáva baktérií a toxínov. Odborníci na výživu a lekári majú na to vlastný názor. Vysvetľujeme, či je v poriadku jesť špičku banánu.

Myslím, že každý niekedy počul, že koniec banánu by ste nemali jesť. Mnohí ľudia si ho mimovoľne odrežú bez toho, aby sa nad tým zamysleli. Jednoducho to tak robia a hotovo. Má však toto konanie zmysel? Odborník na výživu sa touto otázkou zaoberal a podal definitívne vysvetlenie všetkým, ktorí sa pýtajú, či je v poriadku jesť špičku banánu.

Prečo vznikol mýtus o škodlivosti špičky banánu?

Ako píše WP Woman: Odrezávanie tmavého konca banánu pred jeho konzumáciou je zvyk, ktorý sa mnohí ľudia naučili ešte v rodinnom dome. Často sa opakuje, že na tomto mieste sa nachádzajú parazity a jeho konzumácia môže byť škodlivá. Takéto vysvetlenia počula väčšina z nás. Na internete môžete dokonca nájsť videá, na ktorých sa banány (najmä silne zrelé) skúmajú pod mikroskopom. To má dokazovať, že v špičke plodu sa nachádzajú škodlivé mikroorganizmy alebo iné tvory. Odborníci na výživu sa zhodujú, že ide o mýtus

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Pestujete papriky, uhorky alebo paradajky? Táto živina ich posilní

Je v poriadku jesť špičku banánu?

Mýtus o tom, že špička banánu je kontaminovaná parazitmi, nedávno vyvrátila odborníčka na výživu Iwona Wierzbicka, ktorá je aktívna na Instagrame. Podľa nej, aj keby sa v čiernej banánovej špičke nejaké tvory nachádzali, vôbec by nepredstavovali problém.

V skutočnosti by sme v každom výrobku, ktorý by sme vzali pod mikroskop, našli „tvory“. „Stvorenia“ pre nás nepredstavujú problém. (…) Na druhej strane štúdie ukazujú, že deti, ktoré vyrastajú na vidieku so špinavými rukami, sú oveľa zdravšie ako tie, ktoré vyrastajú v meste,“ vysvetľuje.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Mravce budú utekať o život. Postriekajte ich niečím, čo má každý doma

A čo toxíny v špičke banánu?

V špičke sa nenachádzajú žiadne „tvory“. Nie sú tam ani toxíny, ktorých sa obávajú niektorí zástancovia odrezávania špičky banánu. Táto časť ovocia pravdepodobne vďačí za svoju zlú povesť svojmu nevzhľadnému vzhľadu (je čierna). Hoci nevyzerá dobre, je rovnako zdravá a bezpečná ako zvyšok banánu. Iwona Wierzbicka vysvetľuje, že namiesto úplne neškodnej špičky banánu by sme sa mali zamerať na šupku. Banány sú postriekané najrôznejšími pesticídmi a konzervačnými látkami. Okrem toho sa na ich povrchu môžu nachádzať nebezpečné parazity. Preto je veľmi dôležité ovocie pred konzumáciou umyť. Dotýkať sa dužiny rukami, ktoré sa dotkli špinavej šupky, môže byť pre naše zdravie nebezpečné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *