Keď sa vrátite z nákupu, je prirodzené, že väčšinu čerstvých potravín automaticky ukladáte do chladničky. Hoci mnohým druhom zeleniny a ovocia nízka teplota prospieva, existujú aj také, ktorým môže skladovanie v chlade skôr uškodiť. Nesprávne podmienky môžu ovplyvniť ich chuť, štruktúru aj výživovú hodnotu. Ktoré potraviny by ste teda mali nechať mimo chladničky a prečo?
Paradajky: Chlad ničí ich chuť
Paradajky patria medzi najčastejšie skladovanú zeleninu, no v skutočnosti sa im v chladničke vôbec nedarí. Nízka teplota spôsobuje zmenu ich štruktúry – dužina sa stáva múčnou a paradajky strácajú svoju prirodzenú chuť. Ideálne je nechať ich na kuchynskej linke alebo parapete, kde môžu dozrievať na slnku a zachovať si svoju šťavnatosť.
Cesnak a cibuľa: Sucho a tma sú kľúčové
Cesnak a cibuľa potrebujú predovšetkým suché, tmavé a chladnejšie miesto. Najlepšie sa uchovávajú v špajzi alebo v kuchynskej skrinke, kde majú dostatok vzduchu. Plastové vrecká sú v tomto prípade nevhodné, pretože zadržiavajú vlhkosť, čo môže viesť k plesniveniu. Namiesto nich siahnite po priedušných košíkoch alebo papierových obaloch. Výnimkou je jarná cibuľka, ktorá si svoju čerstvosť udrží práve v chladničke.
Zemiaky a sladké zemiaky: Chladnička im nesvedčí
Zemiaky aj bataty (sladké zemiaky) si vyžadujú podobné podmienky ako cibuľa a cesnak – tmu, sucho a mierne chladnejšiu teplotu. Ak sú vystavené svetlu a vlhkosti, začnú klíčiť, čo môže viesť k tvorbe nežiaducich zlúčenín. V chladničke zase dochádza k premene škrobu na cukor, čo môže negatívne ovplyvniť ich chuť a textúru.
Kukurica: Chlad len pri dlhšom skladovaní
Ak plánujete kukuricu skonzumovať do dvoch dní, pokojne ju nechajte pri izbovej teplote. Ak ju však chcete uchovať dlhšie, chladnička je lepšou voľbou, pretože spomaľuje proces straty sladkosti.
Tekvica: Záleží na druhu
Rôzne druhy tekvíc vyžadujú rôzne podmienky skladovania. Zatiaľ čo tekvice s hrubou šupkou, ako sú hokkaido, harlekýn či maslová tekvica, je vhodné uchovávať v suchom a tmavom prostredí pri izbovej teplote, letné odrody, ako cukety, by mali smerovať do chladničky, aby si zachovali svoju pevnosť a čerstvosť.
A čo ovocie? Nie všetko patrí do chladu
Niektoré druhy ovocia, ako broskyne, marhule, slivky a čerešne, chutia najlepšie čerstvé a dozreté pri izbovej teplote. Hoci počas letných horúčav môže byť lákavé dať ich do chladničky, nízka teplota mení ich textúru a chuť. Ak ich plánujete zjesť v krátkom čase, je lepšie nechať ich vonku, kde si zachovajú svoju prirodzenú sladkosť a šťavnatosť.
V skratke:
Nie každé ovocie a zelenina by mali putovať do chladničky. Paradajky, cesnak, cibuľa, zemiaky či niektoré tekvice si najlepšie zachovajú chuť a kvalitu pri izbovej teplote. Naopak, kukurica alebo cukety si v chladničke udržia svoju čerstvosť dlhšie. Správne skladovanie potravín vám pomôže nielen predĺžiť ich životnosť, ale aj zachovať ich výživové hodnoty a skvelú chuť.