Kde (ne)skladovať ovocie a zeleninu? Chladnička nie je vždy správna voľba

chladnicka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď sa vrátite z nákupu, je prirodzené, že väčšinu čerstvých potravín automaticky ukladáte do chladničky. Hoci mnohým druhom zeleniny a ovocia nízka teplota prospieva, existujú aj také, ktorým môže skladovanie v chlade skôr uškodiť. Nesprávne podmienky môžu ovplyvniť ich chuť, štruktúru aj výživovú hodnotu. Ktoré potraviny by ste teda mali nechať mimo chladničky a prečo?

Paradajky: Chlad ničí ich chuť

Paradajky patria medzi najčastejšie skladovanú zeleninu, no v skutočnosti sa im v chladničke vôbec nedarí. Nízka teplota spôsobuje zmenu ich štruktúry – dužina sa stáva múčnou a paradajky strácajú svoju prirodzenú chuť. Ideálne je nechať ich na kuchynskej linke alebo parapete, kde môžu dozrievať na slnku a zachovať si svoju šťavnatosť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyrobte si roztok na burinu. Po tomto veľmi dlho nenarastie

Cesnak a cibuľa: Sucho a tma sú kľúčové

Cesnak a cibuľa potrebujú predovšetkým suché, tmavé a chladnejšie miesto. Najlepšie sa uchovávajú v špajzi alebo v kuchynskej skrinke, kde majú dostatok vzduchu. Plastové vrecká sú v tomto prípade nevhodné, pretože zadržiavajú vlhkosť, čo môže viesť k plesniveniu. Namiesto nich siahnite po priedušných košíkoch alebo papierových obaloch. Výnimkou je jarná cibuľka, ktorá si svoju čerstvosť udrží práve v chladničke.

Zemiaky a sladké zemiaky: Chladnička im nesvedčí

Zemiaky aj bataty (sladké zemiaky) si vyžadujú podobné podmienky ako cibuľa a cesnak – tmu, sucho a mierne chladnejšiu teplotu. Ak sú vystavené svetlu a vlhkosti, začnú klíčiť, čo môže viesť k tvorbe nežiaducich zlúčenín. V chladničke zase dochádza k premene škrobu na cukor, čo môže negatívne ovplyvniť ich chuť a textúru.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Týždenný horoskop od 24.marca do 30.marca 2025

Kukurica: Chlad len pri dlhšom skladovaní

Ak plánujete kukuricu skonzumovať do dvoch dní, pokojne ju nechajte pri izbovej teplote. Ak ju však chcete uchovať dlhšie, chladnička je lepšou voľbou, pretože spomaľuje proces straty sladkosti.

Tekvica: Záleží na druhu

Rôzne druhy tekvíc vyžadujú rôzne podmienky skladovania. Zatiaľ čo tekvice s hrubou šupkou, ako sú hokkaido, harlekýn či maslová tekvica, je vhodné uchovávať v suchom a tmavom prostredí pri izbovej teplote, letné odrody, ako cukety, by mali smerovať do chladničky, aby si zachovali svoju pevnosť a čerstvosť.

A čo ovocie? Nie všetko patrí do chladu

Niektoré druhy ovocia, ako broskyne, marhule, slivky a čerešne, chutia najlepšie čerstvé a dozreté pri izbovej teplote. Hoci počas letných horúčav môže byť lákavé dať ich do chladničky, nízka teplota mení ich textúru a chuť. Ak ich plánujete zjesť v krátkom čase, je lepšie nechať ich vonku, kde si zachovajú svoju prirodzenú sladkosť a šťavnatosť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Sadíte jarnú cibuľku v marci? Nerobte túto chybu

V skratke:

Nie každé ovocie a zelenina by mali putovať do chladničky. Paradajky, cesnak, cibuľa, zemiaky či niektoré tekvice si najlepšie zachovajú chuť a kvalitu pri izbovej teplote. Naopak, kukurica alebo cukety si v chladničke udržia svoju čerstvosť dlhšie. Správne skladovanie potravín vám pomôže nielen predĺžiť ich životnosť, ale aj zachovať ich výživové hodnoty a skvelú chuť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *