Mnohí ľudia z popudu solia zemiaky hneď po ošúpaní a zaliatí vodou. Na hrniec sa potom nasadí pokrievka, pod ňou sa objaví oheň a po niekoľkých okamihoch máme hotovú prílohu k večeri. Čo je na tomto poriadku zlé? Ukazuje sa, že záleží na tom, kedy pridáme soľ do vody.
Kedy pridávate soľ do vody pri varení zemiakov? Na začiatku, alebo možno už keď ich šľaháte s maslom? Možno si myslíte, že na tom, kedy pridávate soľ, nezáleží. Ide predsa o samotné pridanie korenia. Ukazuje sa však, že načasovanie soli do vody, v ktorej sa zemiaky varia, môže byť rozhodujúce.
Kedy sa majú zemiaky pri varení osoliť?
Na varení zemiakov nie je nič zložité, ale ak ich chcete pripraviť dokonale, je dôležité pamätať na to, kedy sa má voda osoliť. Ak pridávate korenie do nevarenej vody, vedzte, že to nie je dobrý postup. Ukazuje sa totiž, že najlepší čas na solenie vody je vtedy, keď dosiahne bod varu.
Pridávanie soli do nevarenej vody môže viesť k trvalému poškodeniu hrnca. Čo presne sa potom stane? Soľ pridaná do studenej vody alebo priamo do prázdneho hrnca ničí jeho vnútorný povrch, čo vedie ku korózii alebo hrdzaveniu. V dôsledku toho sa pri varení jedlo prilepí na hrniec a dodatočne zhnedne. Preto by sa soľ mala pridávať do vody až vtedy, keď už vrie.
Varenie zemiakov: zo studenej alebo teplej vody?
Ďalšou zaujímavou otázkou je teplota vody, pri ktorej sa majú začať variť zemiaky. Zvykli sme si zalievať ošúpané (alebo neošúpané) zemiaky studenou vodou. Ukázalo sa však, že na rozdiel od bežnej praxe by sa zemiaky mali variť z teplej alebo dokonca horúcej vody. Prečo? Varením zemiakov z horúcej vody zastavíme proces uvoľňovania škrobu a vyplavovania vitamínov. Zemiaky tak budú po uvarení viac múčne a nestratia svoje zdraviu prospešné látky.
Treba si uvedomiť, že práve pod šupkou zemiakov sa nachádza najviac prospešných látok, preto by ste mali zemiaky po dôkladnom ošúpaní ošúpať veľmi tenko. Okrem toho varenie zemiakov pod pokrievkou zachováva viac živín a zabraňuje odparovaniu vody. Dôležité je tiež variť zeleninu vo väčšom hrnci, vďaka čomu sa pod pokrievkou udrží viac pary, a zemiaky sa tak uvaria rýchlejšie.