Kedy zasiať žeruchu aby sme ju mali priamo na Veľkú Noc?

pexels marek piwnicki 12966802

Ako a kedy zasiať žeruchu, aby vyrástla na Veľkú noc? Ako dlho rastie žerucha? Mnoho domácností používa žeruchu ako dekoráciu veľkonočného stola. Ale je to aj veľmi zdravá listová zelenina. Pozrite sa, ako si vypestovať žeruchu doma, pretože sa ju oplatí mať nielen na sviatky. 

Správny názov žeruchy je Lepidium sativum (lat. Lepidium sativum ). Je to jednoročná rastlina z čeľade kapustovité ( Brassicaceae ). Pochádza zo severovýchodnej Afriky a juhozápadnej Ázie. Do Európy sa dostala v staroveku a pestovala sa v Grécku a Ríme. Na Slovensko sa žerucha dostala v 15. storočí.

Žerucha dorastá do výšky 3–6 cm. Pestuje sa ako zelenina a najčastejšie sa konzumuje, keď sú klíčne listy úplne vyvinuté. Surová sa používa na dochucovanie polievok, omáčok, šalátov a syrov. Vhodné aj na sendviče.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Začínate takto chudnúť? Môže vám to urýchliť starnutie a spustiť rakovinu

Kedy zasiať žeruchu na Veľkú noc?

Žerucha sa na Slovensku stala jedným zo symbolov Veľkej noci. Ide o mimoriadne obľúbenú veľkonočnú dekoráciu . Aby ste si ju užili na veľkonočnom stole, stačí zasiať žeruchu 7-10 dní pred Veľkonočnou nedeľou.

pexels antoni shkraba 4397284

Žerucha – pestovanie doma: pokyny krok za krokom

  • Pred výsevom žeruchy si pripravte nádobu – môže to byť akákoľvek nádoba, najlepšie však nie príliš hlboká, pretože žerucha dorastá do výšky asi 5 cm.
  • Semená z obalu presypte do malej nádobky a zalejte vodou, aby ste zakryli všetky semienka.
  • Počkajte niekoľko hodín, kým semienka uvoľnia hlien – potom bude jednoduchšie ich rozložiť po substráte.
  • Nádobu vystelieme navlhčenou vatou, hodvábnym papierom alebo lignínom – aby naša dekorácia vyzerala efektnejšie, povrch nepokladáme naplocho, ale vytvoríme malú kôpku.
  • Predtým namočené semienka žeruchy rovnomerne rozložte na substrát.
  • Nádobu so zasiatou žeruchou umiestnite na svetlé a teplé miesto – najlepšie do kuchyne.
  • Nezabúdajte žeruchu každý deň polievať – ​​najlepšie postrekom – rašiacu žeruchu.Je pripravená na konzumáciu asi 10 dní po zasiatí – strihá sa nožom alebo nožnicami tesne pri zemi.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Toto sa stane, keď začnete každé ráno piť vodu s citrónom s vašim telom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *