Ľahký recept na vianočnú kapustnicu pre úplných začiatočníkov

kapustnica recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Kapustnica patrí medzi neodmysliteľné symboly slovenských Vianoc. Táto tradičná polievka sa v rôznych kútoch Slovenska pripravuje odlišne, no jej základy zostávajú nemenné: kyslá kapusta, voňavá klobása a štipka rodinného kúzla.

Jej príprava je často úzko spätá s rodinnými tradíciami, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Čo budete potrebovať na prípravu kapustnice?

Na základný recept si pripravte:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 g údenej klobásy
  • 100 g sušených húb (napríklad dubákov)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrniek celého čierneho korenia
  • 2 sušené papriky
  • Soľ na dochutenie
  • Čerstvú petržlenovú vňať alebo majorán
  • Olej či masť na praženie
  • 2 litre vody alebo vývaru
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Je vám po jedle ťažko a nadúva vás? Čaj z tejto rastliny všetko vyrieši

Krok za krokom k dokonalosti

Príprava húb: Sušené huby namočte do teplej vody aspoň na 20 minút, aby zmäkli a nabobtnali.

Základ polievky: Na oleji alebo masti opražte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Následne pridajte pretlačený cesnak a krátko ho opražte, aby sa uvoľnila jeho aróma.

Kapusta a klobása: Scedenú kapustu (vodu z nej si ponechajte) pridajte k cibuľovému základu a chvíľu ju poduste. Pridajte nakrájanú údenú klobásu.

Dochutenie: Polievku podlejte vodou alebo vývarom, pridajte namočené huby, bobkové listy, čierne korenie a sušenú papriku. Osolte podľa potreby.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Čo znamenajú farebné pásiky na zubnej paste? Skoro nikto to nevie

Varte: Na miernom ohni varte približne hodinu, aby sa chute spojili a kapusta zmäkla.

Záverečné doladenie: Pred podávaním posypte kapustnicu čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo majorán, ktoré dodajú jedlu sviežosť.

Miesto na variácie

Kapustnica je mimoriadne univerzálna. V niektorých domácnostiach ju obohacujú zemiakmi, sušenými slivkami či rôznymi druhmi mäsa. Existujú aj recepty, kde sa pridáva smotana, čím sa chuť polievky zjemní. Každá rodina má ten svoj „správny“ recept, ktorý robí kapustnicu jedinečnou.

Tajomstvo dobrej kapustnice

Kľúčom k úspechu je kvalitná kyslá kapusta a čerstvé suroviny. Ak chcete polievku pripraviť ešte chutnejšiu, nechajte ju po uvarení chvíľu odstáť – chute sa prepoja a polievka bude intenzívnejšia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Umývať mäso pred varením môže mať vážne zdravotné následky

V skratke

Kapustnica je tradičná slovenská polievka, ktorá spája rodiny počas Vianoc. Kombinácia kyslej kapusty, klobásy a húb vytvára jedinečnú chuť, ktorú môžete prispôsobiť vlastným preferenciám. Či už si ju pripravíte podľa klasického receptu, alebo pridáte vlastný špeciálny ingredienčný dotyk, kapustnica určite zahreje na tele i na duši.

Video recept:


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *