Len blázon by vyhodil šupky z melóna. Vyrobíte z nich chutnú dobrotu

melon
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak ste doteraz melónové šupky hádzali rovno do koša alebo na kompost, možno zmeníte názor. V skutočnosti sa z nich dá pripraviť chutný a netradičný dezert – domáce želé s jemne korenistou chuťou. Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako využiť melón úplne celý – a zároveň zredukovať kuchynský odpad.

melon

Letný melón trochu inak: Zvyšky premenené na dobrotu

Vodový melón patrí k najobľúbenejším letným pochúťkam – osviežujúci, sladký, plný vody. No kým dužinu zjeme do posledného kúsku, šupky zvykneme bez milosti vyhodiť. A to je škoda. Práve z nich sa totiž dá vyrobiť sladkosť, ktorú si obľúbite – domáce želé podobné kandizovanému ovociu alebo mäkkým cukríkom.

Získate tak nielen originálnu pochúťku, ale aj spôsob, ako efektívne využiť zvyšky. A keďže ide o čisto rastlinný recept, poteší aj vegetariánov a milovníkov zero waste prístupu.

Čo potrebujete na želé z melónových šupiek

Tajomstvo úspechu tkvie v správnych surovinách. Kľúčová je jedlá sóda, ktorá zmäkčí šupky a dodá im pružnosť. Chuť dotvára cukor, citrónová šťava a voňavé klinčeky.

Suroviny:

  • 1,5 kg šupiek z vodového melóna (len bledozelená časť, bez tmavozelenej šupky)
  • 30 g jedlej sódy
  • 800 g kryštálového cukru
  • 5 klinčekov
  • 1 liter vody
  • šťava z ½ citróna

Postup: Príprava krok za krokom

  1. Príprava šupiek:
    Odrežte tmavozelenú vrstvu melónovej šupky a ponechajte iba bledozelenú časť. Nakrájajte ju na menšie kúsky.
  2. Namáčanie v sóde:
    Kúsky vložte do misy, zalejte litrom vody a prisypte sódu bikarbónu. Premiešajte a nechajte stáť pod pokrievkou aspoň 6 hodín – ideálne cez noc.
  3. Krátke predvarenie:
    Šupky sceďte a preložte do hrnca s vriacou vodou. Varte 10 minút, potom znova sceďte.
  4. Varenie v sirupe:
    V hrnci rozpustite cukor v litri vody na miernom ohni. Pridajte klinčeky a predvarené šupky. Zakryte a varte 30 minút. Potom odokryte a pokračujte vo varení ešte 1,5 hodiny, občas premiešajte.
  5. Záverečné dochutenie a skladovanie:
    Hotové kúsky sceďte, pokvapkajte citrónovou šťavou a dobre premiešajte. Ešte horúce želé naplňte do čistých zaváraninových pohárov, uzatvorte a skladujte na chladnom mieste. Vydržia niekoľko týždňov.

Tip: Ako želé podávať

Melónové želé môžete jesť len tak, ako sladkú drobnosť ku káve, použiť ho ako ozdobu na dezerty alebo pridať do domáceho müsli. V kombinácii s letnými ovocnými šalátmi vytvára osviežujúci a netradičný chuťový zážitok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *