Avokádo, hoci je ovocie cenené pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti, má aj svoju temnú stránku. Tento druh je náročný na zdroje a jeho pestovanie má negatívny vplyv na životné prostredie. Navyše sa za produkciou avokáda pre mnohých ľudí skrýva dráma a dokonca aj činnosť drogových kartelov.
Len máloktorým potravinám sa podarilo dosiahnuť taký veľkolepý úspech ako avokádu, ovociu pochádzajúcemu zo stále zeleného stromu z Mexika. Napriek jeho popularite sa ho však čoraz viac ľudí a reštaurácií, najmä v západnej Európe, rozhoduje vzdať. Prečo sa to deje?
Avokádo nie. Prečo sa ľudia vzdávajú konzumácie avokáda?
Napriek mnohým výhodám avokáda je jeho konzumácia kontroverzná. Vzniklo dokonca hnutie s názvom „avokadon’t“, ktorého členovia sú proti konzumácii tohto druhu ovocia. Dôvodom je desivé pozadie jeho pestovania.
Najväčšie problémy sa týkajú avokáda z Mexika a Čile, ktoré sú najväčšími producentmi tohto ovocia na svete. S rastúcim dopytom po avokáde rastie aj záujem o jeho pestovanie. Na uspokojenie celosvetového dopytu sa ničia lesy a nahrádzajú sa avokádovými plantážami. To vedie k degradácii biotopov zvierat a erózii pôdy. Okrem toho sa pri pestovaní používa veľké množstvo pesticídov, ktoré sa dostávajú do pôdy, ovzdušia a vody a nepriaznivo ovplyvňujú faunu a flóru a zdravie poľnohospodárov a obyvateľov okolitých oblastí.
V posledných rokoch sa pestovanie avokáda stalo výnosnejším ako pestovanie koky. Vdôsledku toho mnohé avokádové plantáže v Mexiku prevzali drogové kartely, čo prispelo k mnohým obetiam (vrátane úmrtí) medzi farmármi, ktorí sa odmietli podriadiť novým vlastníkom. Pracovné podmienky na takýchto plantážach sa často prirovnávajú k otroctvu.
Spory týkajúce sa pestovania avokáda
Pestovanie avokáda je veľmi náročné na zdroje. Na výrobu 1 kg avokáda je potrebných až 600 litrov vody, zatiaľ čo na výrobu 1 kg jabĺk stačí 1 liter. V dôsledku toho vedie rastúci počet avokádových plantáží k vyčerpaniu prírodných vodných zdrojov, čo je zrejmé najmä v Čile.
Pri nákupe je preto vhodné venovať osobitnú pozornosť pôvodu ovocia. Mali by ste si vybrať avokádo zo Španielska alebo Izraela a vyhnúť sa avokádam z Čile a Mexika. Môžete tiež hľadať výrobky s označením „Fair Trade“.