Ľudia na celom svete masovo prestávajú jesť avokádo. Poznáme dôvod

avokado
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Avokádo, hoci je ovocie cenené pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti, má aj svoju temnú stránku. Tento druh je náročný na zdroje a jeho pestovanie má negatívny vplyv na životné prostredie. Navyše sa za produkciou avokáda pre mnohých ľudí skrýva dráma a dokonca aj činnosť drogových kartelov.

Len máloktorým potravinám sa podarilo dosiahnuť taký veľkolepý úspech ako avokádu, ovociu pochádzajúcemu zo stále zeleného stromu z Mexika. Napriek jeho popularite sa ho však čoraz viac ľudí a reštaurácií, najmä v západnej Európe, rozhoduje vzdať. Prečo sa to deje?

Avokádo nie. Prečo sa ľudia vzdávajú konzumácie avokáda?

Napriek mnohým výhodám avokáda je jeho konzumácia kontroverzná. Vzniklo dokonca hnutie s názvom „avokadon’t“, ktorého členovia sú proti konzumácii tohto druhu ovocia. Dôvodom je desivé pozadie jeho pestovania.

Najväčšie problémy sa týkajú avokáda z Mexika a Čile, ktoré sú najväčšími producentmi tohto ovocia na svete. S rastúcim dopytom po avokáde rastie aj záujem o jeho pestovanie. Na uspokojenie celosvetového dopytu sa ničia lesy a nahrádzajú sa avokádovými plantážami. To vedie k degradácii biotopov zvierat a erózii pôdy. Okrem toho sa pri pestovaní používa veľké množstvo pesticídov, ktoré sa dostávajú do pôdy, ovzdušia a vody a nepriaznivo ovplyvňujú faunu a flóru a zdravie poľnohospodárov a obyvateľov okolitých oblastí.

V posledných rokoch sa pestovanie avokáda stalo výnosnejším ako pestovanie koky. Vdôsledku toho mnohé avokádové plantáže v Mexiku prevzali drogové kartely, čo prispelo k mnohým obetiam (vrátane úmrtí) medzi farmármi, ktorí sa odmietli podriadiť novým vlastníkom. Pracovné podmienky na takýchto plantážach sa často prirovnávajú k otroctvu.

Spory týkajúce sa pestovania avokáda

Pestovanie avokáda je veľmi náročné na zdroje. Na výrobu 1 kg avokáda je potrebných až 600 litrov vody, zatiaľ čo na výrobu 1 kg jabĺk stačí 1 liter. V dôsledku toho vedie rastúci počet avokádových plantáží k vyčerpaniu prírodných vodných zdrojov, čo je zrejmé najmä v Čile.

Pri nákupe je preto vhodné venovať osobitnú pozornosť pôvodu ovocia. Mali by ste si vybrať avokádo zo Španielska alebo Izraela a vyhnúť sa avokádam z Čile a Mexika. Môžete tiež hľadať výrobky s označením „Fair Trade“.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *