Zdá sa, že kávičkári na sociálnych sieťach vyvolali horúcu kontroverziu kvôli tvrdeniu, že kúsok soli robí rannú šálku kávy aromatickejšou a menej horkou.
Podľa vedcov, ktorí v minulosti zistili, že soľ je účinným prostriedkom na obmedzenie niekedy až brutálneho zápachu kávy, však tento bizarne znejúci trik, ktorý nedávno vyvolal rozruch na TikToku, nie je bez opodstatnenia.
Odborníci, ako napríklad odborník na potraviny Alton Brown, s tým súhlasia – Brown bol hlasným zástancom tejto myšlienky vo svojej bývalej relácii Food Network Good Eats (Dobré jedlo), a to natoľko, že niektorí milovníci kávy tento krok označujú ako „trik Altona Browna“.
A v celých krajinách, ako je Taiwan, sú kávy s morskou soľou každodennou pochúťkou, ktorú nájdete na jedálnych lístkoch taiwanských kaviarní a pekární po celom svete vrátane Spojených štátov.
Dr. Anis Khalaf, akupunkturista z Orlanda, nedávno povedal svojim sledovateľom na TikToku, že pitie „nadmerného množstva kávy môže tiež spôsobiť, že telo stráca sodík“, takže myšlienka doplnkovej soli je dobrý nápad – okrem jednoduchej neutralizácie horkých tónov.
Ďalší používateľ TIKTOK-u, uviedol, že táto taktika im pomohla dať „zbohom páleniu záhy pri káve“, a navrhol nasledovníkom pridať soľ do kávovej usadeniny pred varením.
„Ja pijem svoju kávu čiernu. Soľ tiež zvýrazní chuť kávy,“ tvrdí ďalší človek na internete.
Ďalší vyzdvihovali klasický charakter tejto techniky, pričom niektorí uvádzali, že sa v ich rodinách tento pojem dedí už po celé generácie.
„Starý otec to vždy robil, keď varil kávu v námorníctve na ponorke. Úplne to funguje, keď ideme kempovať so starým dobrým perkolátorom,“ uviedol jeden používateľ.
„Môj starý otec ma to naučil v 60. rokoch,“ uviedol ďalší.