Rozmýšľali ste niekedy, na čo slúži zásuvka pod rúrou? Mnohí ľudia nevedia o jej skutočnom účele a používajú ju ako miesto na uloženie plechov na pečenie. A to je chyba.
Rúra je kľúčovou súčasťou vybavenia každej kuchyne, najmä ak ste milovníkmi domáceho pečenia. Mohlo by sa zdať, že každý vie tento kuchynský spotrebič bez problémov obsluhovať. Realita je však taká, že mnohí ľudia nemajú ani potuchy o jednej z jeho veľmi užitočných funkcií. Zistite, či sa tento problém netýka aj vás.
Na čo slúži zásuvka pod rúrou?
V mnohých domácnostiach sú rúry na pečenie vybavené výraznou zásuvkou umiestnenou tesne pod spotrebičom, kde sa zvyčajne ukladajú plechy na pečenie. V skutočnosti by sme však túto nádobu mali nazývať ohrievacia zásuvka a ako už názov napovedá, slúži na ohrev/uchovávanie tepla.
Ohrievacia zásuvka pod rúrou je určená na skladovanie a ohrievanie (už pripraveného) jedla vo vnútri. Táto nádoba udržiava teplotu v rozmedzí 40 až 75 °C. Vďaka tejto zásuvke zostáva rúra k dispozícii a môžeme podávať dva pokrmy (pripravené po sebe) teplé súčasne. Okrem toho možno ohrievaciu zásuvku použiť aj na ohrev jedál, ak chcete hotové jedlo podávať na teplých tanieroch.
Ako sa čistí ohrievacia zásuvka pod rúrou?
Teraz už poznáte účel ohrievacej zásuvky pod rúrou. Ak chcete využiť jej potenciál, je dôležité udržiavať ju čistú, pretože bude prichádzať do priameho kontaktu s jedlom. Aby ste zachovali chuť jedla a udržali hygienu, mali by ste pravidelne čistiť rúru aj ohrevnú zásuvku pod ňou.
Ak je to možné, vyhýbajte sa používaniu silných čistiacich prostriedkov. V tomto prípade sú ideálne domáce prostriedky. Použite roztok vody a octu v pomere 50:50 a vnútro zásuvky utrite handričkou navlhčenou vopred pripravenou zmesou. Odolná špina si vyžaduje silnejší prostriedok. Zaschnutú mastnotu alebo zvyšky jedla posypte jedlou sódou, navlhčite vodou a nechajte chvíľu pôsobiť. Po niekoľkých minútach zásuvku opláchnite teplou vodou. Takto by mala špina zmiznúť bez stopy.
redakcia Plénum.sk