Má menej tuku ako kuracie mäso. Jeden z najzdravších druhov mäsa

morcacie maso
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Na slovenských stoloch najčastejšie vídame kuracie, morčacie alebo bravčové mäso. No čoraz viac ľudí hľadá nové možnosti, ktoré by ich jedálniček ozvláštnili a zároveň priniesli aj výživovú hodnotu.

Jedným z takýchto netradičných, no mimoriadne prospešných druhov mäsa je pštrosie mäso – lahôdka, ktorá si získava popularitu nielen svojou chuťou, ale aj pozitívnym vplyvom na zdravie.

Čo je pštrosie mäso a kde sa berie?

Pštrosie mäso pochádza z najväčšieho vtáka na svete – pštrosa afrického, ktorý môže dorásť až do výšky 2,5 metra a vážiť cez 150 kilogramov. Tento pôvodom africký vták bol od nepamäti cenený pre mäso, kožu aj ozdobné perie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Obchodné reťazce nechcú, aby ste si to všimli. Takto nekúpite zlé jahody

Aj keď sa pokusy o domestikáciu objavili už v staroveku, systematický chov pštrosov sa rozvinul až v 19. storočí v Juhoafrickej republike, kde sa najprv chovali najmä pre perie. Ich mäso si svet začal ceniť až neskôr, a v Európe si našlo svoje miesto až v druhej polovici 20. storočia.

Na Slovensku zatiaľ pštrosie mäso nie je bežné, no v okolitých krajinách ako Poľsko, Nemecko či Holandsko si získava čoraz viac priaznivcov. Poľsko patrí dokonca medzi najväčších producentov pštrosieho mäsa v Európe.

Výživové benefity pštrosieho mäsa

Pštrosie mäso je výživovo mimoriadne hodnotné. 100 gramov obsahuje približne 140 kalórií, čo je menej než hovädzina či bravčovina. Má nízky obsah tuku a cholesterolu – dokonca nižší než kuracie prsia – a zároveň ponúka vysoký podiel kvalitných bielkovín.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kde sledovať online hokej Rakúsko - Slovensko na MS 2025?

Významnou výhodou je aj vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie mozgu, nervovej sústavy a srdca. Okrem toho je pštrosie mäso prirodzeným zdrojom vitamínov skupiny B, predovšetkým B12, a minerálov ako železo, zinok, meď a selén.

Vďaka týmto nutričným vlastnostiam je ideálnou potravinou pre športovcov, tehotné a dojčiace ženy, seniorov či osoby trpiace anémiou alebo vysokým krvným tlakom.

Aká je chuť pštrosieho mäsa?

Pštrosie mäso má jedinečnú chuť – jemnú, šťavnatú a mierne sladkastú, s nádychom diviny. Konzistenciou pripomína hovädzinu, no jeho chuť je výrazne jemnejšia. Aby mäso zostalo mäkké a šťavnaté, odporúča sa len krátka tepelná úprava.

V kuchyni má pštrosie mäso široké využitie. Hodí sa na prípravu steakov, burgrov, tatárskeho bifteku či guláša. Výborne chutí aj ako carpaccio, nakrájané na tenké plátky, pokvapkané citrónovou šťavou a poliate olivovým olejom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto potraviny obsahujú hmyz. Dôležité je, pozrieť sa na zloženie

Prečo zaradiť pštrosie mäso do jedálnička?

Pštrosie mäso je zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí chcú spestriť svoj jedálniček a zároveň dbať o svoje zdravie. Spája v sebe prednosti červeného a hydinového mäsa – vysokú výživovú hodnotu, výbornú chuť a nízky obsah tuku.

Hoci na Slovensku zatiaľ nie je bežné, čoraz viac špecializovaných fariem a obchodov s kvalitnými potravinami ho ponúka. Oplatí sa mu dať šancu – možno práve pštrosie mäso obohatí aj vašu kuchyňu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *