Pozostáva z 90 % vody, takže je výborný na uhasenie smädu. Okrem toho melón pôsobí ako prírodné izotonikum a dodáva jednoduché cukry a minerálne látky.
O jeho zdraviu prospešných vlastnostiach bolo napísaných mnoho vedeckých štúdií. Okrem preventívneho účinku má však melón aj temnú stránku – pri kombinácii s týmto produktom dostane poriadne zabrať pečeň.
Melón má málo kalórií, ale je pokladnicou cenných látok, ako sú vitamín A, foláty, cholín, betakarotén, luteín, lykopén a vitamíny skupiny B, zinok, mangán, selén , fluór a mnohé antioxidanty.
Podľa výskumov má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, chráni zrak, môže predchádzať astme a cukrovke a tiež zabraňuje vzniku rakoviny. Okrem toho pomáha udržiavať peknú a zdravú pokožku.
Nekombinujte melón s alkoholom
Niet pochýb o tom, že melón sa oplatí jesť, ale dávajme si pozor, s čím ho kombinujeme. Pečeň sa nám poďakuje, ak sa vzdáme alkoholických nápojov obsahujúcich toto ovocie.
Dôvod je dôležitý a netreba ho podceňovať. Hoci sa totiž kombinácia melóna s alkoholom môže zdať ako skvelý nápad, v skutočnosti takáto zmes predstavuje vážne zdravotné riziko. Pečeň bude touto dvojicou silne ovplyvnená.
Problémom je lykopén obsiahnutý v melóne. Ide o antioxidant, ktorý vykazuje množstvo pozitívnych účinkov. Bohužiaľ, v kombinácii s alkoholom môže byť škodlivý. Vedci zistili, že negatívne ovplyvňuje pečeň a môže dokonca viesť k jej poškodeniu.
Je potrebné si uvedomiť, že väčšina liekov sa nesmie kombinovať s alkoholom. Zlý nápad je aj miešať alkoholy spolu.
Melón nám môže vážne uškodiť v ďalšom prípade. Mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale toto ovocie by sa malo pred konzumáciou umyť. V opačnom prípade sa všetky baktérie a nečistoty na šupke môžu ľahko dostať na jedlú časť a spôsobiť žalúdočné ťažkosti.