Miesto mlieka si nalejte do kávy toto. Celý deň to bude mať úžasný efekt

hrncek na kavu

Je alternatívou kravského mlieka a obohacuje aj tie najjednoduchšie jedlá. Hoci je tropický, je ľahko dostupné na pultoch supermarketov. Výborne sa kombinuje s kávou, hoci táto kombinácia má aj svojich zarytých odporcov. Prečo používať kokosové mlieko?

Pochádza z tropických krajín, kde sa kokosové orechy pestujú a konzumujú už tisícky rokov. Najväčšími producentmi a vývozcami kokosového mlieka sú Indonézia, Filipíny, India, Srí Lanka, Thajsko, Vietnam a Brazília. V týchto krajinách je cenené pre svoje kulinárske vlastnosti, ako aj liečivé a kozmetické vlastnosti. Kokosové mlieko sa dostáva aj k nám a zaberá čoraz viac miesta na pultoch obchodov. Oplatí sa po ňom siahnuť, aj keď len ako po prídavku do kávy.

Prečo konzumovať kokosové mlieko?

Kokosové mlieko má mnoho zdravotných výhod. Okrem iného je to vďaka vysokému obsahu tukov so stredne dlhým reťazcom (MCT), ktoré sa v tele ľahko vstrebávajú a dodávajú energiu. Tuky MCT môžu pomôcť pri chudnutí, zlepšiť lipidový profil, znížiť krvný tlak, chrániť pred bakteriálnymi a plesňovými infekciami a posilniť imunitný systém.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Do prania hoďte igelitový sáčok. Funguje to ako sušička

Kokosové mlieko má nízky glykemický index (GI), čo znamená, že rýchlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi. To je výhodné pre ľudí s cukrovkou, inzulínovou rezistenciou alebo metabolickým syndrómom, pretože pomáha udržiavať stabilnú glykémiu a predchádzať diabetickým komplikáciám. Okrem toho kokosové mlieko neobsahuje lepok, laktózu ani sóju, takže ho môžu konzumovať ľudia s alergiami alebo potravinovými intoleranciami.

Kokosové mlieko je tiež zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C, E, B1, B3, B5, B6, kyselina listová, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, sodík, zinok, meď, selén a mangán.

Kokosové mlieko do kávy. Má táto kombinácia zmysel?

Určite! Kokosové mlieko sa skvele hodí k vašej obľúbenej káve. Zjemní jej horkú chuť a dodá jej orechový a kokosový nádych. Nápoj by mal byť okorenený. Predtým však treba upozorniť na niekoľko vecí.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Slováci tento druh kávy milujú. Vedia ale, čo vôbec nezdravé obsahuje?

Po prvé, do horúcej kávy nepridávajte studené kokosové mlieko, pretože na povrchu sa môžu objaviť nechutné hrudky (ktoré sú odvážené tukom). Mlieko trochu zohrejte, a ak máte napeňovač, pokojne ho použite na vytvorenie krémovej peny z kokosového mlieka.

Pozornosť venujte aj výrobku, po ktorom v obchode siahnete. Je totiž rozdiel medzi kokosovým mliekom a mliečkom. Rozdiel je v hustote a obsahu tuku vo výrobkoch. Kokosové mlieko je hustejšie a tučnejšie, pretože obsahuje viac extraktu z dužiny kokosového orecha. Naproti tomu kokosové mlieko, známe aj ako kokosový nápoj, je redšie a menej tučné, pretože sa riedi vodou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *