Na Slovensko sa dostalo kontaminované mäso z Poľska. Toto nejedzte a nekupujte

potraviny obchod nakupovanie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Na Slovensku bol opäť zaznamenaný prípad kontaminovaného mäsa dovezeného z Poľska. Kuracie prsia, v ktorých bola zistená prítomnosť nebezpečnej baktérie salmonela, odhalili štátni inšpektori počas kontroly v prevádzke na Orave.

Podľa informácií zverejnených Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky (ŠVPS SR) odobrali pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dolnom Kubíne vzorku chladených kuracích pŕs počas úradnej kontroly potravín. Výsledky laboratórneho testovania potvrdili výskyt baktérie Salmonella Typhimurium.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako hnojiť hortenzie, aby nádherne kvitli? Vyrobte si prírodné hnojivo

Pôvod a distribúcia kontaminovaného mäsa

Inkriminovaný výrobok pochádzal od poľského producenta F.H.U. „Kubik-I“ Roman Kubik so sídlom v meste Jablonka. Šarža s označením 01/310325 a dátumom spotreby 7. apríla 2025 bola dodaná v objeme 150 kilogramov. Mäso sa nachádzalo v prevádzke Mäso, Údeniny RAGON v Námestove.

ŠVPS SR v správe uviedla, že: „Výrobok je už po dátume spotreby, nenachádza sa na trhu.“ Vďaka kontrolám sa tak minimalizovalo riziko jeho spotreby verejnosťou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto potraviny obsahujú hmyz. Dôležité je, pozrieť sa na zloženie

Nebezpečenstvo nákazy salmonelou

Salmonella Typhimurium patrí medzi najčastejšie baktérie spôsobujúce salmonelózu, akútne hnačkové ochorenie. Príznaky infekcie sa môžu objaviť už šesť hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, niekedy však až do 72 hodín.

Úrad verejného zdravotníctva SR vysvetľuje: „Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov.“

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Katastrofa pre Slovensko! Mzdy rastú pomaly a ubúda nám zamestnancov

Salmonelóza si v ťažších prípadoch môže vyžadovať hospitalizáciu, preto je dôležité dbať na správne tepelné spracovanie mäsa a dodržiavať hygienické zásady pri jeho manipulácii.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *