Na toto miesto v dome dajte vajíčka a vydržia dva roky. Máte to doma všetci

vajicka varenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak ste niekedy kúpili alebo dostali niekoľko tanierov vajec, možno ste si položili otázku, čo robiť s veľkým množstvom vajec, aby sa nepokazili. Vedeli ste, že ich môžete zamraziť?

Vajíčka si starostlivo vyberajte

Čoraz viac ľudí si zaobstaráva sliepky a potom sa teší zo zdravých, krásne žltých vajec z vlastnej farmy. Možno sa vám dokonca stane, že vaše sliepky znesú v určitom ročnom období toľko vajec, že ich nestihnete spotrebovať.

Podobne sa môže stať, že ste si od priateľov priniesli plný tanier vajec z vidieka alebo ste ich kúpili vo výpredaji a teraz sa obávate, že sa vám pokazia.

Jednou z možností je vajcia rýchlo spotrebovať v mnohých vaječných jedlách, inou je časť z nich uvariť natvrdo – tak vydržia dlhšie a môžete ich postupne zjesť alebo pridať do niektorých jedál.

Vajíčka vložte do mrazničky

Existuje však aj ďalšia možnosť, ako vajcia uchovať. Môžete ich zamraziť. Nie je to síce také jednoduché ako rozbiť vajcia v mrazničke, ale dá sa to.

Vajíčka rozbite do misky a rozšľahajte ich. Potom ich nalejte napríklad do zásobníka na kocky ľadu a nechajte ich zmraziť. Potom ich môžete nechať vo formách alebo ich preniesť do inej nádoby a nechať v mrazničke.

Keď ich budete chcieť použiť, môžete ich nechať voľne v chladničke a potom ich vonku zohriať na izbovú teplotu.

Ak si chcete ušetriť námahu pri pečení, môžete si ponechať bielky a žĺtky oddelene – do žĺtkov sa odporúča pridať cukor alebo soľ pre lepšiu konzistenciu. Potom stačí siahnuť do mrazničky a pri pečení sa nemusíte trápiť s oddeľovaním žĺtkov od bielkov.

Vaječné pokrmy

Ak ste konzervatívni a mrazené vajcia vás príliš nelákajú, potom môžete prebytočné vajcia zapracovať do mnohých jedál. Veď sa pridávajú takmer do každého sladkého pečiva a dezertu, môžete z nich pripraviť (nielen) vaječné nátierky na tisíc spôsobov alebo si vychutnať luxusné raňajky s benediktínskymi vajíčkami či miešanými vajíčkami. Vajíčka sa tradične pridávajú napríklad do kôprovej omáčky alebo si môžete na večeru pripraviť rýchle vyprážané vajíčka!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Na toto miesto v dome dajte vajíčka a vydržia dva roky. Máte to doma všetci”

  1. To ste odkiaľ prevzali ten článok? Od anglických alebo amerických vedcov? Vo výpredaji sa kupujú tričká a topánky a nie vajíčka… Neviem, ale do mrazničky by som vajcia nedával…moja svokra nakladala vajcia do päť litrovych pohárov a zalievala vodným sklom, vydržali dovtedy pokiaľ sa nespotrebovali…aj rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *