Najhoršie čo môžete urobiť s cesnakom. Ak ho chcete zachovať zdravý, dodržiavajte pravidlo 10 minút

cesnak 2

Cesnak je jedným z najobľúbenejších korenín na celom svete. Okrem zaujímavej chuti vykazuje množstvo antibakteriálnych a antivírusových vlastností, preto ju ľudia používajú ako prírodné antibiotikum. Aby ste z neho získali to najlepšie, je nevyhnutné naučiť sa ho spracovať. Stačí jedna chyba a môžete ho pripraviť o všetky jeho vlastnosti!

Určite ste už počuli teóriu, že cesnak je zbraňou proti upírom. Hoci neexistujú dôkazy o existencii krvilačných zvierat, a teda ani potvrdenie tézy o vlastnostiach cesnaku, možno povedať, že cesnak je štítom proti všetkým chorobám. Alicín, ktorý obsahuje, má vynikajúce antibakteriálne účinky a jeho pravidelná konzumácia posilňuje organizmus a chráni pred mikroorganizmami. Bohužiaľ, tepelná úprava môže túto zlúčeninu poškodiť, takže sa neasimiluje správne. Našťastie existuje trik, ktorý pomáha zachovať jej cenné vlastnosti.

Cesnak je pre vás prospešný

Ako deti nás mamy katapultovali do sirupu z cibule a cesnaku, aby nám pomohli zahnať sezónne prechladnutie. Keď sme sa stali dospelými, ocenili sme jeho zázračné hodnoty. Takýto „liek“ môžete popíjať po celý rok, aby ste podporili svoj imunitný systém. Ak však nemáte radi jeho chuť, oplatí sa pridať cesnak do každodenných jedál. Niekedy stačí len malé množstvo, ktoré dokáže bojovať s menšími infekciami v tele. Kľúčom k úspechu je správna príprava cesnaku, pretože vysoké teploty môžu zničiť jeho cenné vlastnosti. TikToker naznačil, ako s ním zaobchádzať.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Kúpite to všade. Pridajte do vody tieto listy a vyplavíte toxíny z tela

Zakladateľ účtu @gini.gina je lekár, ktorý sa snaží šíriť poznatky o zdraví. Na svojom kanáli poskytuje množstvo rád, analyzuje rôzne choroby a pomáha ľuďom pochopiť niektoré medicínske hádanky. V jednom zo svojich videí hovorí o zázračných účinkoch cesnaku, ktorý niekedy nesprávne pripravujeme, čím stráca svoje cenné hodnoty.

Ak ho hneď po vyžmýkaní hodíte do horúcej panvice, stratí alicín, hlavnú látku s baktericídnym účinkom. Takýto výrobok má chuť, ale inak stráca všetky svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Aby ste minimalizovali stratu účinnej látky, nezabudnite cesnak nakrájať a pred vhodením do panvice ho nechajte 10 minút odstáť. Alicín získa stabilnú štruktúru a pri kontakte s vysokou teplotou sa toľko nerozloží.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Vložte toto do chladničky a prestane zapáchať

Čo určite neviete o cesnaku

Cesnak sa pestoval už pred 5 000 rokmi! Prvé zmienky o ňom pochádzajú zo Strednej Ázie. V niektorých spisoch bol dokonca zaznamenaný ako liečivá rastlina, ktorá sa dávala staviteľom na posilnenie imunity. Na Slovensku sa objavil v stredoveku vďaka obchodníkom, ktorí privážali exotický tovar zo zahraničia. Už vtedy sa z nej vyrábali liečivé sirupy na báze mlieka a medu na liečenie kašľa a pľúcnych chorôb.

V súčasnosti je cesnak preskúmaný po celom svete, takže vieme, ako s ním zaobchádzať bez toho, aby sme stratili jeho cenné vlastnosti. Jeho konzumácia prináša mnoho pozitív, ale je dôležité to s ním nepreháňať, pretože môže mať dráždivý účinok na tráviaci systém. Ako sa hovorí, všetko s mierou, pretože aj liek nám môže uškodiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *