Najhoršia voľba na pitie v horúcom počasí. Nevedomky si ničíme zdravie

pitie vody
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Počas horúcich dní snívame o kúpaní vo vode, osviežujúcom vánku mora a poháriku niečoho na schladenie. Bohužiaľ, nie každá voľba je dobrá a často sa utiekame k návrhom, ktoré namiesto hydratácie a osvieženia spôsobujú len nechuť a môžu mať vážnejšie následky. Takýmto príkladom je nenápadná ochutená voda. Prečo? A aká by bola jej zdravšia alternatíva?

Ochutené vody, ktoré lákajú na rôzne ovocné sladkosti, praktické balenia a zaujímavé etikety, sa na prvý pohľad zdajú byť ideálnym riešením pre horúce dni. Ich zloženie však často spôsobuje, že nadšenie rýchlo vyprchá.

Etikety plné zvláštnych zložiek

Hoci by sme vodu mali konzumovať väčšinu času, mnohí z nás jej chuť nemajú v obľube. Preto sa do nej už v starovekom Grécku a Ríme pridávali šťavy, napríklad z citrónu. V súčasnosti je ovocná voda stále populárna a v obchodoch nájdete širokú škálu príchutí: citrónovú, jahodovú, malinovú, jablkovú alebo melónovú. Výrobcovia, ktorí sa zameriavajú na mladých ľudí a tiež menšie deti, ponúkajú tieto výrobky vo farebných obaloch s atraktívnymi etiketami plnými farebných, známych kreslených postavičiek.

Je ovocná voda dobrou voľbou?

Na prvý pohľad sa zdá, že voda s ovocnou šťavou je ideálnym nápojom na horúce dni. Pred jej kúpou sa však oplatí skontrolovať jej zloženie. Hlavným problémom je často vysoké množstvo cukru – v jednom pohári môžu byť až 2 čajové lyžičky sacharózy. Nadbytok cukru v strave vedie k viacerým zdravotným problémom, ako sú hormonálne poruchy, zubný kaz alebo nadmerná agresivita u detí.

Alternatívy cukru

V ovocných vodách sa nachádzajú aj iné sladidlá, napríklad glukózo-fruktózový sirup, ktorý je ekonomicky výhodnejší ako cukor, ale spája sa s obezitou a inými ochoreniami. Populárna je aj sukralóza, ktorá síce neposkytuje kalórie, ale môže narušiť črevnú flóru. Aspartám, ďalšie obľúbené sladidlo, podľa niektorých vedcov negatívne ovplyvňuje nervový a imunitný systém.

Ďalšie kontroverzie

Niektoré ochutené vody obsahujú acesulfam-K, látku 200-krát sladšiu ako cukor, ktorá pri nadmernej konzumácii môže viesť ku genetickým mutáciám. Naopak, v takýchto nápojoch sa zriedkavo nachádza skutočná ovocná šťava – jej chuť zvyčajne pochádza z aróm. Často sa pridáva aj kyselina citrónová, ktorá vo veľkých množstvách môže narušiť vstrebávanie minerálnych látok.

Zdravšie možnosti

Najlepšou možnosťou je pripraviť si ovocnú vodu sami. Do vody (pramenitej, minerálnej alebo sýtenej) stačí pridať plátky čerstvého ovocia, napríklad citróna, limetky, jahody alebo broskyne. Chuť dodá kúsok škorice, pikantný zázvor, ako aj čerstvé lístky mäty alebo medovky. Takéto domáce nápoje sa plne ochutia približne po 1 – 2 hodinách a je dobré ovocie predtým dôkladne umyť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *