Najlepšie vianočné koláče bez múky a cukru. Chutia úžasne a nepriberiete

kolace
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Asi nikto z nás si nevie predstaviť Vianoce bez vianočných koláčikov. Vanilkové rožky, linecké alebo úle sa pečú každý rok so železnou pravidelnosťou. Ale čo tak skúsiť tento rok niečo iné. Niečo, čo našu rodinu príjemne prekvapí.

Vyskúšajte mandľovú, ryžovú alebo kukuričnú múku.

Ak namiesto bežnej múky použijete ryžovú, mandľovú alebo kukuričnú, budete mať stráviteľnejšie a bezlepkové vianočné pečivo. V súčasnosti má mnoho z nás vo svojom okolí niekoho, kto zle trávi lepok. Preto na vianočnom stole ocenia koláče, ktoré môžu jesť bez obáv.

Vianočné sušienky z ryžovej múky matcha

Matcha dodáva sušienkam typickú jemnú chuť a vôňu, navyše ich štýlovo zazelená. Vďaka tomu budú vaše sušienky vyzerať zaujímavo aj bez náročného zdobenia. Cesto je veľmi jednoduché a pozostáva len zo zdravých prísad. Navyše je mimoriadne chrumkavé.

V miske zmiešajte 280 g ryžovej múky so 4 čajovými lyžičkami matcha, 1 čajovou lyžičkou prášku do pečiva a štipkou soli. Pridajte 80 g javorového sirupu, 100 g kokosového oleja, 1 vajce a vypracujte hladké cesto.

Vyvaľkajte ho na približne 1/2 cm tenkú placku a formičkami vykrajujte požadované tvary. Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri teplote 180 °C. Hotové sušienky môžete posypať matcha práškom alebo ich obaliť v čokoláde.

Čokoládovo-mandľové sušienky

Budete potrebovať len 4 prísady. 90 g mandľovej múky, 40 g kakaa, 3 – 4 PL xylitolu a 1 ČL prášku do pečiva. Ďalej štipku soli a ¼ šálky vody.

Všetky pevné prísady zmiešajte, pridajte vodu a vypracujte cesto. Lyžičkou vykrajujte malé kopčeky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 12 až 14 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, kým nezačnú trochu praskať.

Pred pečením môžete do každej urobiť jamku a dať do nej trochu džemu alebo mandlí. Vodu v recepte môžete nahradiť aj silnou kávou alebo likérom.

Citrónovo-mandľové guľky

Zmiešajte 220 g mandľovej múky, 80 g sladidla, ¼ lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžičku citrónovej kôry a 2 lyžice citrónovej šťavy. Pridajte sneh z 2 bielkov a vypracujte cesto. Vytvarujte guľky, ktoré môžete obaľovať v orechoch, kokose alebo kakau. Ak si nestrážite kalórie, môžete ich vyváľať aj v práškovom alebo vanilkovom cukre. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C približne 15 minút.

Mramorové rezy z kukuričnej múky

Zmiešajte 65 g zmäknutého masla, 35 g xylitolu, 60 g kukuričnej múky, 40 g kukuričného škrobu a 30 g ryžovej múky do hladka.

1/3 cesta zafarbíme kakaom a potom zmiešame so svetlým cestom tak, aby zostalo dvojfarebné. Cesto rozdeľte na 2 polovice a z každej vytvorte valček. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Rolky nakrájajte na kúsky široké asi 1 cm a pečte v horúcej rúre pri 160 °C asi 10 minút.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *