Chladnička je spotrebič, ktorý je v domácnosti zapnutý 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Elektrickú energiu preto odoberá nepretržite. Jej spotreba by vám nemala byť ľahostajná. Nastavte optimálnu teplotu a ušetrite veľké peniaze.
Vysoké náklady na energiu v domácnosti
V minulom roku sme zaznamenali prudký nárast cien energií, preto je vhodné pozrieť sa na spotrebu jednotlivých domácich spotrebičov a nájsť spôsoby, ako ušetriť. V prípade niektorých spotrebičov nie je možné obmedziť ich prevádzku alebo ich vypnúť. Príkladom takéhoto spotrebiča je chladnička s mrazničkou.
Je preto potrebné hľadať najvhodnejšie nastavenia, aby chladnička mohla plniť funkciu chladenia a mrazenia, ale tak, aby spotrebovala čo najmenej energie. Možno vás prekvapí, že nastavenie teploty v chladničke by malo byť vhodné pre dané ročné obdobie.
Optimálna teplota chladničky
Teplota v chladničke má významný vplyv na čerstvosť a trvanlivosť potravín. Optimálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať medzi 4 a 7 °C. Ide o široký rozsah, pretože teplota by sa mala upravovať podľa ročného obdobia. V lete by mala byť teplota vo vnútri chladničky na dolnej hranici odporúčaného teplotného spektra. Počas horúcich dní preto nastavte teplotu na 4 °C. Počas zimného obdobia môže mať chladnička vo vnútri viac stupňov. Nastavte chladničku na 7 °C.
Chladničky vybavené displejom
Moderné chladničky majú ľahko prístupný displej a jednoduché ovládanie a regulácia teploty je otázkou okamihu. Rešpektujte odporúčania a nenastavujte chladničku na nižšiu teplotu, ako je potrebné. Každé zníženie teploty, hoci aj o jeden stupeň, znamená zbytočné výdavky na účty za elektrinu. Pri starších chladničkách sa odporúča kontrolovať vnútornú teplotu umiestnením teplomera do strednej police.
Správne umiestnenie potravín v chladničke
Teplota v chladničke sa mení. V hornej časti je vyššia a v nižších poschodiach nižšia. Ovocie a zeleninu umiestnite do spodných hlbokých zásuviek, aby ste zabezpečili správnu vlhkosť a dlhú čerstvosť. Prvá spodná polica, niekedy zásuvka, je vyhradená pre mäso a ryby. Spodné police sú určené na skladovanie údenín, syrov, nátierok a mliečnych výrobkov. Na horných poschodiach skladujte hotové jedlá na rýchlu spotrebu. Najvyššia teplota je na dverách chladničky. Tu skladujte dochucovadlá, maslo, stužené tuky a droždie.